Patriot-raketten tegen Syrië: Vooral een politiek wapen

© Reuters

De Navo wil Patriot-rakketten stationeren aan de Turkse grens met Syrië. Wat heeft dat politiek en militair te betekenen? We zetten het voor u op een rijtje.

WAT? De patriot is een luchtafweerraket van Amerikaanse makelij die ontworpen is om vliegtuigen, drones, kruisrakketen en ballistische raketten neer te halen. De patriot is zes meter lang, weegt zevenhonderd kilo en kan 90 kilo aan explosieven meedragen, tot een afstand van 160 kilometer en een hoogte van 25 kilometer.

PALMARES: De Patriot maakte zijn opgemerkte debuut tijdens de Golfoorlog in 1991, toen hij gebruikt werd om Israël te verdedigen tegen de ballistische Scud-raketten van Saddam Hoesseins Irak. Op televisie waren er toen volop beelden te zien van Patriots die Scuds uit de lucht schoten. Die bleken achteraf pure propaganda. Het Amerikaanse leger claimde dat de Patriots in zeventig procent vande gevallen succes boekten. In werkelijkheid bleken slechts vier van de 47 afgevuurde Patriots doel getroffen te hebben.

Het ontwerp is sindsdien verbeterd. Tijdens de Irak-oorlog in 2003 zouden Patriots alle negen de korte-afstandsraketten die Irak afvuurde neergehaald hebben. Slechter nieuws: ook één Amerikaans en één Brits vliegtuig moesten eraan geloven in ‘friendly fire’-incidenten.

HOE WERKT DAT? De Patriots worden gelanceerd met mobiele batterijen die elke meerderde raketten bevatten. De raketten worden elk apart naar hun doel geleid door radars die op andere plekken kunnen opgesteld worden. Door de batterijen kundig te spreiden, kunnen theoretisch gebieden van honderden vierkante kilometers verdedigd worden.

WAT BETEKENT DAT VOOR SYRIË? De Patriots moeten in eerste instantie het Turkse luchtruim verdedigen. Vraag is: tegen wat? Turkije werd de voorbije maanden sporadisch getroffen door verdwaalde Syrische projectielen, maar dat is niet waar de Patriot voor dient. In de huidige omstandigheden lijkt het nogal onwaarschijnlijk dat Syrië Turkije zou aanvallen met raketten.

De Patriots zijn dan ook vooral een politieke stok achter de deur. Turkse media melden dat ze vlakbij de grens met Syrië zouden opgesteld worden om de facto een ‘no fly zone’ te creëren in de noordelijke strook van het Syrische grondgebied. Ook Aleppo, een kleine honderd kilometer ten zuiden van de grens en de grootste stad van Syrië, zou onder de paraplu zitten. Op die manier zou je theoretisch veilige zones kunnen creëren waar de Syrische luchtmacht niet kan opereren.

Of dat in de praktijk ook zo zou uitpakken, is een ander paar mouwen. Patriots zijn op hun best tegen individuele raketten. Bij een aanval met meerdere raketten of vliegtuigen kunnen ze naar verluidt relatief makkelijk overweldigd worden.

MET ANDERE WOORDEN: Dit is vooral een politiek schot voor de boeg van het Assad-regime. De Patriotbatterijen maken het mogelijk om te dreigen met een no-fly zone zonder dat er Turkse of Amerikaanse jagers het Syrische luchtruim in moeten. Dat is een bescheiden optie, maar ze stuurt Damascus wel de boodschap dat het nu menens wordt, zonder dat men in de VN-Veiligheidsraad heibel riskeert met de Russen, die het Assad-regime de hand boven het hoofd houden. Bovendien komen de Patriots op het moment dat VS-president Obama de Syriërs waarschuwt dat er consequenties volgen als ze chemische wapens gebruiken. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content