Patriarch van Jeruzalem verdedigt Hamas

04/08/14 om 18:51 - Bijgewerkt om 19:00

De emeritus-patriarch van Jeruzalem, Michel Sabbah, verdedigt Hamas. 'Enkel op kleine incidenten na zijn er nooit problemen geweest tussen moslims en christenen in Gaza.'

Patriarch van Jeruzalem verdedigt Hamas

Emeritus-patriarch van Jeruzalem Michel Sabbah © Reuters

Michel Sabbah (77), emeritus-patriarch van Jeruzalem, neemt de verdediging op van Hamas. De Latijnse patriarch benadrukt in een gesprek met het Franse weekblad 'La Vie' dat er op enkele kleinere incidenten na in Gaza nooit problemen zijn geweest met het samenleven van christenen en moslims.

"Christenen en moslims behoren tot hetzelfde volk, dezelfde cultuur. Het is een volk dat militair wordt bezet en dat geen nood heeft aan medeleven, maar aan rechtvaardigheid. In een gespannen politieke situatie worden wij allen met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. Het is onze roeping om christen te zijn in een Arabische samenleving, die voornamelijk uit moslims bestaat.", zegt Sabbah.

Situatie verschilt van Irak

De patriarch benadrukt dat spanningen tussen christelijke en Arabische families door bemiddelaars doorgaans bijzonder snel worden opgelost. "Er vond nooit een slachtpartij van christenen, een aanval tegen kerken of een openlijke vervolging van christenen plaats. Hamas, dat vaak wordt voorgesteld als terreurorganisatie, beschermt zelfs de christenen."

De Latijnse patriarch beklemtoont dat de situatie sterk verschilt van Irak, waar christenen slachtoffer zijn van geweld en gedood worden omdat zij christen zijn. Maar dat gebeurt om politieke en niet religieuze redenen. Extremisten hopen het land te destabiliseren. Het heeft geen zin de islam van alle kwaad te beschuldigen. Ook vele sjiieten en soennieten worden om dezelfde redenen vermoord." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners