Passagiersschip gezonken op Yangtze, na twaalf uur zoeken nog altijd ruim 400 vermist

02/06/15 om 01:09 - Bijgewerkt om 05:36

Op de Chinese rivier Yangtse is een schip met 458 inzittenden gezonken. Na tien uur zoeken in moeilijke omstandigheden zijn, al naargelang de bron tien tot dertig opvarenden gered. Daarbij de kapitein.

Passagiersschip gezonken op Yangtze, na twaalf uur zoeken nog altijd ruim 400 vermist

Reddingswerkers brengen sloepen in gereedheid © REUTERS

Het schip, de Eastern Star, was op weg van Nanking, in het oosten van China, naar Chongqing, in het zuidwesten van het land, een tocht van zo'n 1.200 kilometer. Het zou door het hevige stormweer in de problemen zijn geraakt. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zijn er zeker tien opvarenden gered. Andere bronnen gewagen dat er na twaalf uur van reddingsacties dertig geredden zijn. Er is één lijk geborgen. Bij de eerste geredden waren de kapitein en de machinist die stelden dat het schip gekapseisd en in enkele minuten gezonken was nadat het in een wervelstorm terechtgekomen was. Volgens berichten in Chinese media hebben duikers "geklop in het ruim" gehoord, wat kan wijzen op klemzittende overlevenden.

De bergingswerken worden gehinderd door de hevige regen en wind.

Gebrek aan informatie

Volgens Xinhua waren er behalve 406 passagiers 5 werknemers van reisagentschappen en 47 personeelsleden aan boord.

Aan de reddingswerkzaamheden nemen meer dan tien schepen deel.

De opvarenden zouden voornamelijk bejaarde Chinese toeristen zijn, veelal afkomstig uit Sjanghai.

Het 76 meter lange schip werd gebouwd in 1994 en heeft een capaciteit van meer dan 500 passagiers. Op de plaats van de ramp is het water zo'n 15 meter diep.

De Chinese president Xi Jinping zei "dat er lessen moeten worden getrokken" uit het incident. De Chinezen beklagen zich op het internet vooral over het gebrek aan informatie. "Toen de ferry Sewol in Zuid-Korea zonk, werd er 24 uur op 24 over bericht", schrijft een internaut. Het is niet de eerste keer dat de Yangtse, de langste rivier, slachtoffers maakt. In januari kwamen nog 22 mensen om het leven bij een schipbreuk.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners