Partijprominenten blijven druk zetten op CDA

30/08/10 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Partijvoorzitter Henk Bleker roept ze op in hun kritiek op de gesprekken met de PVV de partij niet te beschadigen.

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn maandag aan hun vierde week van gesprekken begonnen met het oog op de vorming van een nieuwe Nederlandse regering. Vanuit het CDA blijven er oproepen komen om niet samen te werken met de PVV. Voorzitter Henk Bleker vraagt de partij niet verder te beschadigen.

Een groep prominente CDA-leden onder leiding van
oud-minister Cees Veerman riep de CDA-fractie afgelopen zaterdag op te stoppen met onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

In een open brief waarschuwden de ondertekenaars dat een dergelijke coalitie tot een 'scheiding der geesten in de samenleving, reputatieschade in het buitenland en een mogelijke scheuring in het CDA zal leiden.

Maandag verscheen een opiniestuk in De Volkskrant van voormalige politici van verschillende partijen, onder wie ook oud-CDA-voorzitter Tineke Lodders, waarin ze VVD en CDA oproepen niet in zee te gaan met de PVV.

Tegenstellingen

Ze vrezen voor een verscherping van de tegenstellingen in het land, aantasting van de rechtsstaat en verzwakking van de internationale positie van Nederland. 'De beoogde coalitie is noch in het belang van het land, noch in het belang van onze partij', zo luidt het.

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker stoort zich intussen aan de manier waarop verschillende partijkopstukken hun kritiek op de gesprekken met de PVV hebben geuit.

'Onze voormalige bewindslieden en premiers mogen hun zorgen uiten, maar de weg waarlangs ze dat doen vind ik een hoogst ongelukkige. Men schrijft brieven en zoekt de publiciteit, terwijl de deur van het partijbureau elke dag openstaat voor overleg en contact', aldus Bleker in De Volkskrant.

Lees meer over:

Onze partners