Partijleider Syriza: ‘Er komt einde aan 5 jaar vernedering en pijn’

Alexis Tsipras, partijleider van Syriza. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Na de overwinning van Syriza bij de Griekse parlementsverkiezingen heeft partijleider Alexis Tsipras beloofd een einde te maken aan ‘vijf jaar van vernedering en pijn’.

Met zowat alle stemmen geteld, blijkt Syriza niet op een absolute meerderheid te kunnen rekenen. Bij de Griekse parlementsverkiezingen behaalde de linkse partij 36,4 procent van de stemmen en zo 149 zetels: twee te kort om de nodige 151 te hebben.

De regeringspartij, het centrumrechtse Nea Dimokratia (ND), eindigde met 27,8 procent op een tweede plaats. Uittredend premier Antonis Samaras gaf zijn nederlaag toe: ‘het Griekse volk heeft gesproken en ik aanvaard hun beslissing’, citeert Britse omroep BBC.

Vijf andere partijen – zoals het extreemrechtse Gouden Dageraad en de pro-Europese centrumpartij To Potami (De Rivier) – zullen volgens de Britse omroep ook deel uitmaken van het 300 leden tellende Parlement. Verwacht wordt dat Syriza nu met kleinere partijen zal onderhandelen om een regering te vormen.

Beleid afgewezen

Maar de overwinning van de radicale linkse partij doet twijfel rijzen over de toekomst van Griekenland in de eurozone.

De economie van het land slonk dramatisch sinds de globale financiële crisis van 2008 en de stijgende werkloosheid heeft veel Grieken in de armoede gestort. Griekenland moest strenge budgetrestricties ondergaan in ruil voor de 240 miljard euro steun die het in 2010 door de trojka (Europese Unie (EU), Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Europese Centrale Bank (ECB)) toegewezen kreeg.

Een meerderheid van de Griekse kiezers heeft nu dat beleid – ‘opgelegd vanuit Brussel en Berlijn’ bericht een BBC-reporter ter plaatse, bedoeld om de eurocrisis aan te pakken – afgewezen. Het verkiezingsresultaat zal dan ook bovenaan de agenda staan van de negentien ministers van Financiën uit de eurozone die vandaag/maandag samenkomen.

‘Trojka ligt in verleden’

Partijleider van Syriza, Alexis Tsipras, zei wel te willen dat Griekenland deel blijft uitmaken van de eurozone, bericht de Britse omroep. Maar hij beloofde ook opnieuw te zullen onderhandelen over de enorme internationale steun, over ‘een leefbare oplossing’ en de helft van de Griekse schuld te zullen afschrijven.

‘De Grieken schrijven geschiedenis’, klonk het. ‘Griekenland laat angst en autocratie achterwege, net als vijf jaar van vernedering en pijn. Voor Griekenland maakt de trojka deel uit van het verleden.’

De president van de Duitse centrale Bundesbank, Jens Weidmann, zei volgens BBC te hopen dat ‘de nieuwe Griekse regering geen beloftes zal maken die het niet kan houden en die het land zich niet kan veroorloven’. VRT citeerde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) die stelde dat Griekenland ‘de regels van de monetaire unie moet respecteren’, maar daarbij ruimte liet voor flexibiliteit.

Na de verkiezingen zakte de waarde van de euro tot 1.1098 dollar: het laagste niveau in meer dan elf jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content