Partij van verbannen premier Thaksin Shinawatra behaalt absolute meerderheid in Thailand

04/07/11 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

De Thaise oppositie, die de verdreven ex-premier in ballingschap Thaksin Shinawatra steunt, heeft bij de parlementsverkiezingen van zondag 265 zetels op 500 binnengehaald. Dat maakte de kiescommissie maandag bekend.

Partij van verbannen premier Thaksin Shinawatra behaalt absolute meerderheid in Thailand

De Puea Thai-partij, geleid door de zus van Thaksin, Yingluck Shinawatra, behaalt daarmee een volstrekte meerderheid. De democratische partij van premier Abhisit Vejjajiva moet het stellen met 159 zetels. Premier Abhisit had eerder zondag al zijn nederlaag toegegeven.

Leger aanvaardt uitslagHet Thaise leger heeft de overwinning van de oppositie bij de parlementsverkiezingen van zondag aanvaard en zal niet tussenkomen om er zich tegen te verzetten. Dat heeft de minister van Defensie gezegd, na een onderhoud met de legertop.

"Ja, ik heb gesproken met de militaire leiders. We laten de politici werken, het leger zal zich niet mengen", aldus generaal Prawit Wongsuwon. Gewezen premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap leeft, werd in 2006 door een militaire coup verdreven.

Aftreden

Aftredend premier Abhisit Vejjajiva heeft maandag aangekondigd ontslag te nemen als voorzitter van de Democratische Partij, die hij sinds 2005 leidde.

'Nu de partij minder zetels dan bij vorige verkiezingen heeft behaald (...), neem ik de verantwoordelijkheid door af te treden', verklaarde de uittredende premier. (Belga)

Onze partners