Partij van Aung San Suu Kyi stevent af op monsterzege in Myanmar

09/11/15 om 09:14 - Bijgewerkt om 11:53

De 'historische' parlementsverkiezingen in Myanmar lijken - zoals verwacht - uit te draaien op een ruime overwinning voor de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

Partij van Aung San Suu Kyi stevent af op monsterzege in Myanmar

Aung San Suu Kyi © Belga Image

Hoewel de resultaten slechts mondjesmaat binnendruppelen, is nu al duidelijk dat de NLD een klinkende zege behaalt. Van de 16 zetels die reeds toegekend werden, gaan er 15 naar de NLD. In de hoofdstad Yangon scoort de NLD zelfs 12 op 12. Volgens woordvoerder Win Htein van de NLD stevent zijn partij af op 80 procent van de parlementszitjes. Het zware electorale verlies komt op rekening van de met de voormalige militaire junta verbonden USDP (Union Solidarity and Development Party) van president Thein Sein.

Leger

Op de definitieve resultaten is het wellicht nog dagen of weken wachten, maar de USDP heeft de nederlaag al toegegeven en zegt het resultaat te zullen aanvaarden. 'We moeten uitzoeken waarom we verloren hebben', zegt voorzitter U Htay Oo. 'Maar we accepteren de uitslagen zonder voorbehoud.'

De door het leger gesteunde USDP is aan de macht sinds 2011, toen het militair bewind werd vervangen door burgerbestuur. Een kwart van de zetels blijft voorbehouden aan het militaire apparaat. Als de NLD erin slaagt twee derde van de overige zitjes te veroveren, dan zou dat een einde maken aan decennia van de controle van het leger in Myanmar.

Historisch

De stembusgang van 8 november was de eerste sinds de opheffing van de dictatuur in 2011. In 2010 vonden al eens verkiezingen plaats, maar die werden toen nog door NLD geboycot. Ook dit keer mochten echter honderdduizenden mensen, onder wie de Rohingya- moslims, niet stemmen.

Volgens de eerste evaluaties van de missie van Europese waarnemers, die voor het eerst bij verkiezingen in Myanmar aanwezig mochten zijn, is alles over het algemeen goed verlopen, op enkele geïsoleerde onregelmatigheden na.

President

Aung San Suu Kyi is vastberaden om de nieuwe regering te leiden. Volgens een clausule in de grondwet kan ze geen president worden omdat haar twee zonen een Brits paspoort hebben, maar de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 zegt dat ze 'boven de president' zal staan. (Belga/KVDA)

Onze partners