Partij Rajoy wint in Galicië, separatisten in Baskenland

21/10/12 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

In Spaans Baskenland en in Galicië vonden vervroegde regionale verkiezingen plaats. Een belangrijke test voor premier Rajoy.

Partij Rajoy wint in Galicië, separatisten in Baskenland

© AFP

De conservatieve partij PP (Volkspartij) van premier Mariano Rajoy heeft de overwinning behaald bij de regionale verkiezingen in de regio Galicië, zo blijkt uit exit polls.

Ook in Baskenland werd, aldus exit polls, geen verrassing genoteerd: daar trokken de separatisten het laken naar zich toe.

In Galicië, een traditioneel bolwerk van de PP, zou de partij van Rajoy haar absolute meerderheid in het regioparlement nog met vier zetels hebben aangedikt, van 38 naar 42 zetels.

In Spaans Baskenland neemt volgens een andere poll de separatistische Baskisch-Nationalistische Partij, die voor het eerst weer kandidaat is sinds de afscheidingsbeweging ETA het geweld heeft afgezworen, de fakkel over van de Socialistische Partij (PSOE) als grootste fractie.

In totaal konden ongeveer 4,1 miljoen mensen hun stem uitbrengen. Vooral de stemming in Galicië was een belangrijke test voor de Spaanse premier Mariano Rajoy. De mensen in Rajoys thuisregio, in het noordwesten van het land, konden hun mening laten blijken over de besparingsmaatregelen die de centrale regering in Madrid heeft genomen. (Belga/TE)

Onze partners