Parlementsverkiezingen in Oekraïne test voor de democratie

28/10/12 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

De prowesterse oppositie rond bokskampioen Vitali Klitsjko en de in de gevangenis zittende ex-premier Joelia Timosjenko neemt de handschoen op tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj.

Parlementsverkiezingen in Oekraïne test voor de democratie

© Reuters

Na een grimmige kiescampagne zijn in Oekraïne de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van een nieuw parlement. Ex-premier Joelia Timosjenko mag wegens een omstreden zevenjarige gevangenisstraf niet deelnemen aan de stembusgang.

De veroordeling wegens machtsmisbruik voor Timosjenko leidde tot een ernstige crisis tussen Kiev en de Europese Unie. Die laatste volgt de verkiezingen in Oekraïne van nabij. Ze worden gezien als een "test" voor de democratie.

De verwachting is dat de Partij van de Regio's van Janoekovitsj de meeste stemmen haalt, voor Vaderland, de oppositiealliantie met onder meer de partij van Timosjenko. Grote verrassing wordt wellicht Oedar, de partij van Klitsjko, die op de derde plaats zou uitkomen en voor de eerste keer in het parlement zou komen.

De stembureaus sluiten om 19 uur (Belgische tijd), waarna de eerste prognoses worden verwacht. De verkiezingen gelden ook als richtinggevend voor de toekomstige koers van de voormalige Sovjetrepubliek: wordt er, zoals de voorbije jaren, tegen Rusland aangeschurkt, of komt er eerder een toenadering tot de Europese Unie? (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners