Parlementsverkiezingen in Georgië begonnen

© REUTERS

In Georgië zijn de parlementsverkiezingen begonnen. De stembusgang wordt beschouwd als richtinggevend voor de ex-Sovjetrepubliek in de zuidelijke Kaukasus. Het land aan de Zwarte Zee streeft naar een toenadering tot de Europese Unie en de Navo. Volgens de lokale media gingen zaterdagmorgen in de hoofdstad Tbilissi vele jonge mensen hun stem uitbrengen.

“Ik heb voor een stabiele, vreedzame, democratische en Europese ontwikkeling van Georgië gestemd”, zei premier Giorgi Kvirikashvili van de linksliberale partij Georgische Droom (GD) in zijn kiesdistrict.

Nek-aan-nekrace

De liberale partij Verenigde Nationale Beweging (UNM) wil na vier oppositiejaren terugkeren naar de macht. Ze wordt beschouwd als een steunpilaar van de vroegere president Michail Saakasjvili, die sinds 2014 wegens machtsmisbruik met een arrestatiebevel wordt gezocht en in Oekraïne verblijft. Analisten verwachten een nek-aan-nekrace tussen de beide partijen voor de 150 zetels in het parlement.

Rond de 3,5 miljoen Georgiërs zijn opgeroepen om hun stem uit te brengen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft 350 waarnemers naar Georgië gestuurd. De gemoedstoestand in de verkiezingscampagnes was verhit. Her en der werden kandidaten aangevallen. De parlementsverkiezingen van 2012 hadden tot de eerste vreedzame machtswissel geleid sinds de onafhankelijkheid van Georgië in 1991. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content