Parlement Krim begint met nationalisering olie- en gassector

17/03/14 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

Het parlement van de Krim is één dag na het succesvolle referendum over de aansluiting bij Rusland alvast begonnen met de nationalisering van de olie- en gassector op het schiereiland.

Parlement Krim begint met nationalisering olie- en gassector

De spanning tussen Rusland en het westen laat zich meteen voelen in de energieprijzen. Gisteren, toen er sprake van was dat Rusland Oekraine zou aanvallen, gingen de olieprijzen meteen omhoog. We zijn namelijk heel afhankelijk van Rusland, 40 procent van de olie in ons land komt van daar. Andere landen van Europa kunnen ook niet zonder Russisch gas. © BELGA

Het parlement van de Krim is één dag na het succesvolle referendum over de aansluiting bij Rusland, als 'onafhankelijke republiek', alvast begonnen met de nationalisering van de olie- en gassector op het schiereiland. Dat berichten verschillende media in de hoofdstad van de Krim Simferopol.

De op de Krim gevestigde activa van drie bedrijven uit de olie- en gassector werden genationaliseerd. Het gaat om Tsjernomorneftegaz, Ukratransgaz en Feodosiya Enterprise.

Viceregerinschef Rustam Temirgaliev verklaarde dat het separatistische Krim-bestuur een hele lijst doelwitten heeft. Aan private eigendommen zal evenwel niet geraakt worden.

Met de nationaliseringen wil de Krim in staat zijn zelf in te staan voor zijn energiebehoeftes. Tot op heden was het daarvoor erg afhankelijk van het Oekraïense vasteland, een kwetsbaarheid die het Krim-bestuur een doorn in het oog is. De Oekraïense interim-regering tekende alvast protest aan tegen de demarche van het Krim-parlement.

Lees meer over:

Onze partners