Parlement in Teheran wil oliekraan naar EU dicht

26/01/12 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:09

Teheran is niet onder de indruk van het Europese olie-embargo en besluit binnenkort zelf over het onmiddellijk dichtdraaien van de oliekraan naar de Europese Unie.

Parlement in Teheran wil oliekraan naar EU dicht

© Image Globe

Als reactie op het olie-embargo van de Europese Unie heeft het parlement in Teheran het ogenblikkelijk stopzetten van de olieleveringen naar de EU geëist. Het Comité Energie van het parlement bereidt reeds een wetsontwerp met die strekking voor, zo meldde het nieuwsagentschap Fars.

Het graduele EU-embargo voorziet dat de boycot, een vorm van economische oorlogsvoering die vooral de bevolking treft, pas op 1 juli volledig van kracht wordt. Volgens parlementslid Nasser Zudani is de EU met haar embargo "een spelletje" begonnen waarbij de Unie zich in de eigen voet schiet. Bovendien, aldus Zudani, zal de olieprijs de hoogte inschieten, "en moet de EU dan meer voor haar energievoorziening betalen".

President Mahmud Ahmadinejad bestempelde de Europese maatregelen als "nutteloos". De export naar de EU-landen (in het bijzonder de met economische crisissen kampende Meditterane lidstaten) maakt "slechts" 23 miljard van het jaarlijkse Iraanse handelsvolume van 200 miljard dollar uit.

Atoomprogramma

Ahmadinejad maakte voorts duidelijk dat Iran bereid blijft de gesprekken met de 5+1 (de vijf vaste leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland) over het door het Westen gecontesteerde atoomprogramma voort te zetten. De 5+1 willen dat Iran onmiddellijk stopt met het verrijken van uranium. Teheran weigert dit. Twee jaar geleden was Teheran akkoord gegaan met een Turks-Braziliaans plan waardoor Iran verrijkt uranium (voor medische isotopen) zou kunnen importeren, maar toen lag Washington dwars. De Iraanse parlementsleden zullen binnenkort over het ontwerp kunnen stemmen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners