Parket opent onderzoek naar Marine Le Pen na tweets met onthoofdingsfoto's

17/12/15 om 04:09 - Bijgewerkt om 10:34

Omdat ze wou aantonen dat het Front National helemaal niet vergelijkbaar is met IS, verstuurde partijleider Marine Le Pen tweets met onthoofdingsfoto's. Het parket opent een onderzoek naar "de verspreiding van gewelddadige beelden". De ouders van de geëxecuteerde James Foley noemen zich "ontdaan" of de actie.

Parket opent onderzoek naar Marine Le Pen na tweets met onthoofdingsfoto's

Marine Le Pen, leider van het Front National © REUTERS

FN-voorzitster Martine Le Pen heeft donderdagochtend de Tweets met de onthoofdingsfoto's van de Amerikaanse journalist James Foley verwijderd. 'Ik wist niet dat het een foto was van Foley', zegt ze aan AFP. Ze vond de foto's 'gewoon via Google.' 'De ouders hebben me gevraagd om ze te verwijderen, dat heb ik dan ook gedaan.'

Het parket van Nanterre, bij Parijs, is een onderzoek gestart op aangeven van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Het begon op de zender RMC, waar de Franse jihadspecialist Gilles Kepel geïnterviewd werd door Jean-Jacques Bourdin. De twee hadden het vrij uitvoerig over gelijkenissen tussen de opgang van Frans jihadisme en de opgang van het Front National, de extreemrechtse partij van Marine Le Pen. Dat is natuurlijk niet hetzelfde, zei Kepel volgens een verslag in Le Monde. "maar het zijn twee fenomenen die gelijkenissen vertonen".

Bourdin kwam er even later op terug, hij vroeg, niet naar directe banden, maar naar "een gelijkaardig terugplooien op identiteit".

Waarop Kepel zijn standpunt verduidelijkte: "IS wil de Franse samenleving in twee opbreken, met aan de ene kant een enclave met moslims die zich met de meest radicalen vereenzelvigen en aan de andere kant mensen met identiteitsdenken, die migratie, islam, etc. verwerpen. De teelaarde hierbij is een samenleving die niet meer inclusief is".

Het gesprek, de vergelijking tussen Front National en IS of Franse jihadisten, schoot bij Marine Le Pen in het verkeerde keelgat. Ze verstuurde eerst een gewone tweet, zonder foto, waarin ze de "onaanvaardbare uitschuiver" van Bourdin (vreemd genoeg niet van Kepel) aan de kaak wilde stellen, en hem maande zijn woorden in te trekken.

Ze liet dat eerste bericht volgen door een serie tweets met executiefoto's, waar ze telkens toevoegde "Dit is IS!".

'Ontzettend ontdaan'

Waarom deed ze het? vroeg Le Monde haar.

"Omdat als journalisten of politici op schandelijke wijze een parallel trekken tussen IS en FN, ze zich rekenschap moeten geven van de ernst van hun uitspraken en van de gruwelijke misdaden van IS."

Le Pen kreeg veel kritiek voor haar tweet, onder meer van premier Manuel Valls. Die verweet haar "het publieke debat op te stoken". Maar Le Pen aanvaardde die kritiek niet. "Zoals gewoonlijk verkiest men om diegenen die iets aankaarten te veroordelen, in plaats van diegenen die het begaan", zei ze op Radio Europe 1.

De tweets zorgden ook voor commotie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De ouders van James Foley, wiens executiebeeld ook door Le Pen werd getweet, noemden zich "ontzettend ontdaan" over haar actie.

(Belga/RR)

Onze partners