Parijs verwacht meer dan miljoen mensen en 50-tal wereldleiders voor mars

11/01/15 om 11:06 - Bijgewerkt om 15:45

De Franse overheid verwacht dat meer dan een miljoen mensen en een 50-tal wereldleiders in Parijs zullen deelnemen aan de grote nationale mars voor de slachtoffers van de terreuraanslagen. Ook de Belgische federale regering en de verschillende deelregeringen sturen een delegatie.

Parijs verwacht meer dan miljoen mensen en 50-tal wereldleiders voor mars

'Je suis Charlie' in Parijs © Belga Image

Zaterdag al kwamen in verschillende Franse steden in totaal circa 700.000 mensen op straat om hulde te brengen aan de 17 slachtoffers, maar verwacht wordt dat de opkomst vanavond nog veel groter zal zijn. 'Vandaag is Parijs hoofdstad van de wereld,' zei president François Hollande. Volg de mars vanaf 15 uur via livestream.

Wereldleiders

In totaal hebben ook een vijftigtal staats- en regeringsleiders hun aanwezigheid bevestigd. Onder hen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en de Europese voorzitters Donald Tusk (Europese Raad), Jean-Claude Juncker (Europese Commissie) en Martin Schulz (Europees Parlement).

Ook de Belgische federale regering en de verschillende deelregeringen sturen een delegatie naar de Franse hoofdstad.

Andere opvallende aanwezigen van buiten de Europese Unie zijn de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Jordaanse koning Abdullah II.

Waakzaam

Om de zogenaamde 'eenheidsmars' in goede banen te leiden worden meer dan 3.000 agenten en soldaten ingezet.

De Franse politie is nog steeds op zoek naar mogelijke medeplichtigen van de aanslagen op Charlie Hebdo en de Hyper Cacher-supermarkt. Een van hen is Hayat Boumeddiene, (ex-)partner van Amedy Coulibaly, dader van de gijzeling in de supermarkt waarbij vier doden vielen. Boumeddiene zou volgens de laatste berichten enkele dagen geleden al Frankrijk ontvlucht zijn en via Turkije naar Syrië getrokken zijn.

Vervoer goedkoper

De president van de regio Île-de-France, Jean-Paul Huchon, kondigde al aan dat het openbaar vervoer gratis zal zijn in de hele regio zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan de mars.

Thalys verlaagt de prijzen voor een treinticket naar Parijs vanuit het noorden van Europa, als 'teken van solidariteit'. Thalys wilde hierover geen reclame maken, maar het nieuws verspreidde zich snel via de sociale media.

Wereldwijd

Ook op vele andere plaatsen in de wereld komen duizenden mensen op straat tegen terrorisme. Zo vinden manifestaties plaats in Europese hoofdsteden zoals Brussel, Lissabon, Wenen, Stockholm, Athene, Madrid en Londen.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan staan eveneens vele mensen stil bij de slachtoffers in Parijs. Zo vinden er stille marsen plaats in New York en Washington, evenals in verscheidene Canadese steden.

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever manifesteerden tientallen politici, journalisten en burgers, Palestijnse en Franse vlaggetjes in de hand. 'Palestina is solidair met Frankrijk tegen het terrorisme', zo staat te lezen op één van de spandoeken. Later op zondag vindt in de Gazastrook, dat door Hamas wordt gecontroleerd, nog een stille wake ter herdenking van de slachtoffers plaats.

Lees meer over:

Onze partners