Parijs slaakt noodkreet: toerisme krijgt zware klappen

23/08/16 om 13:35 - Bijgewerkt om 13:41

Parijs ziet het aantal toeristen dat de Franse hoofdstad bezoekt, fors dalen, wellicht vooral als gevolg van de aanslagen, maar ook van stakingen en overstromingen. De toeristische sector schreeuwt om een herstelplan.

Parijs slaakt noodkreet: toerisme krijgt zware klappen

© reuters

Volgens het Comité régional du tourisme (CRT) ontving Parijs tussen januari en juni zowat een miljoen bezoekers minder dan in dezelfde periode vorig jaar, een daling met 6,4 procent. Het aantal hotelovernachtingen daalde met 8,5 procent.

Onder de buitenlandse toeristen vallen de dalingen van het aantal bezoekers uit Japan (-46,2 procent), Rusland (-35 procent) en China (-19 procent) op. Wat Amerikanen betreft, gaat het om 'slechts' -5,7 procent.

Duur

Geschat wordt dat de daling de toeristische sector in de regio Parijs zo'n 750 miljoen euro aan gemiste inkomsten kost. Parijs is een van de meest bezochte steden ter wereld en verwelkomt elk jaar zo'n 16 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het toerisme in Frankrijk is goed voor meer dan 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Gevreesd wordt dan ook voor verlies van jobs op termijn, want de regio Ile-de-France werken zo'n half miljoen mensen in de toeristische sector.

De baas van het CRT slaakt een noodkreet: 'Het is tijd om in te zien dat de toeristische sector een industriële ramp doormaakt', zegt Frederic Valletoux. 'Het is niet langer de tijd voor communicatiecampagnes, maar voor een herstelplan'.

Aanslagen

Parijs had in het voorbije jaar af te rekenen met stakingen en ook overstromingen, maar werd vooral zwaar getroffen door terrorisme. Bij de aanslagen van november kwamen 130 mensen om het leven.

In januari 2015 was er al de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs en dit jaar vonden nog aanslagen plaats in onder andere Nice en Saint-Etienne-du-Rouvray. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners