Papandreou verontschuldigt zich voor politieke klasse

16/02/12 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

De Griekse politieke klasse is verantwoordelijk voor de vriendjespolitiek en het vrijuit gaan van dieven. En dus voor het failliet van de Griekse samenleving. Dat zei de Griekse oudpremier Georges Papandrou in het parlement.

Georges Papandreou, de socialistische oudpremier van Griekenland die de crisis in zijn land politiek niet overleefde, erkende tijdens de debatten over de besparingsplannen het collectieve failliet van het Griekse systeem, zo meldt de Franse krant Libération. Vreemd genoeg is die schuldbekentenis nergens terug te vinden, stipt de krant aan.

In een adem noemde hij de Griekse politieke klasse verantwoordelijk daarvoor. Opmerkelijk is ook dat hij zich excuseerde voor het geïnstitutionaliseerde wanbeheer dat zijn land teisterde sinds de herintrede van de democratie in 1974, na de val van het Kolonelsregime.

Papandreou: 'Wij zijn verantwoordelijk voor de vriendjespolitiek en de dieven die niet naar de gevangenis gingen'

"Ons politiek systeem is collectief verantwoordelijk voor al het door vriendjespolitiek aangeworven personeel. Het is verantwoordelijk voor de toegestane voorrechten die we in wetten gegoten hebben, voor de schandalige verzoeken die we inwilligden. We zijn verantwoordelijk voor de bevordering van vakbondsleden en zakenlui en de dieven die we niet naar de gevangenis stuurden."

'Geen spoor van Papandreou's mea culp bij persagentschappen'

Papandreou's schuldbekentenis kwam bij Libération terecht via Griekse bloggers. Libérationjournalist Jean Quatremer vermoedt dat er meer moet zijn. Vreemd genoeg echter, schrijft Quatremer, "is er geen spoor van terug te vinden bij de persagentschappen. Dat is betreurenswaardig."

Het is immers erg uitzonderlijk dat voormalige regeringsleiders on the record erkennen dat hen schuld treft aan het failliet van hun land en aan de wijdverspreide corruptie, meent Quatremer.

Ook Griekse justitie erg corrupt

Kan zo'n schuldbekentenis resulteren in een gerechtelijk onderzoek, vraagt Quatremer zich nog af. Het probleem is, aldus de Franse journalist, dat de Griekse justitie zelf grotendeels gecorrumpeerd is. getuige daarvan het uitzonderlijk lage aantal veroordelingen voor fiscale fraude, besluit Quatremer. (SD)

Onze partners