Papandreou komt steeds meer alleen te staan

© Reuters

Het verzet tegen George Papandreou groeit: twee ministers kanten zich tegen zijn plannen en parlementariërs uit de meerderheid zeggen de regering niet te zullen steunen bij de vertrouwensstemming.

Omdat het verzet tegen zijn plan om de Grieken in een referendum te laten beslissen over de Griekse aanwezigheid in de eurozone en het Europese besparingsplan blijft groeien, roept de Griekse premier George Papandreou zijn ministerraad in spoed samen.

De Griekse ministers van Financiën en Ontwikkeling, Evangelos Venizelos en Michalis Chryssohoidis, verklaarden als eersten gekant te zijn tegen een referendum over de euro in Griekenland.

Venizelos: ‘Griekse plaats in euro kan niet in vraag gesteld worden’

“De plaats van het Griekse volk in de euro is een historische verworvenheid van het Griekse volk die niet in vraag kan worden gesteld. Dit kan niet afhangen van een referendum”, zo stelde minister Venizelos nadat zijn premier, George Papandreou, in het Franse Cannes de leiders van de EU en het IMF ontmoette. Zij zaten samen op de vooravond van de G20.

Na afloop van die ontmoeting had Papandreou gezegd dat de inzet “duidelijk” was: het deel uitmaken van zijn land van de eurozone. Hij heeft de vraag die aan de Grieken zal worden voorgelegd, echter niet gepreciseerd.

Minister van Ontwikkeling Michalis Chryssohoidis heeft volgens de tv-zender Net gezegd dat het Europese reddingsplan voor Griekenland snel moet worden goedgekeurd door het parlement. Daarmee sprak hij zich in feite uit tegen het referendum, interpreteert de zender.

Parlementaire meerderheid wankelt

Papandreou ziet ook zijn meerderheid in het Griekse parlement in het gedrang komen: twee parlementsleden uit de Griekse meerderheid en uit Papandreou’s Pasok-partij, kondigen aan dat ze de regering niet zullen steunen bij de vertrouwensstemming van vrijdag. Aangezien eerder al Apostolaki Milena, oud-staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, uit de partij stapte om als eenmansfractie te gaan zetelen, had de Griekse meerderheid slechts twee zetels meer dan de oppositie: 152 op 300 zetels.

Als de twee parlementariërs woord houden, dan heeft Papandreou evenveel zetels als de oppositie. In theorie houdt zijn regering dan stand, maar het voortbestaan ervan hangt dan af van het aantal parlementsleden dat aanwezig is op de stemming.

Waarnemers zien de kans groot dat de regering van Papandreou valt.

Problemen in de partij

Ook in zijn eigen PASOK-partij komt Papandreou zwaar onder vuur te liggen. Zes leden van de nationale raad van PASOK vroegen al het ontslag van Papandreou, meldde het Griekse persbureau ANA. Zij schreven ineen brief dat “het land dringend een politiek legitieme regering nodig heeft” en dat er een plan voor “nationale heropleving” nodig is.

Steun van Europese Sociaaldemocraten

Maar er is ook steun voor Papandreou: de PES, de Partij van de Europese Sociaaldemocraten, roept Europa op om zich achter de Griekse premier te scharen zodat hij van zijn aangekondigd referendum een succes kan maken. “Voor wie buiten Griekenland staat, is het moeilijk te beseffen welke opofferingen de Griekse burgers zich al getroost hebben”, schrijft PES-voorzitter Poul Nyrup Rasmussen in een persbericht.

Papandreou krijgt daarmee de steun van de Europese socialisten, die in de PES verenigd zijn. Ook de SP.A en de Belgische PS maken deel uit van de koepelorganisatie.

“Bedreigd door agressieve marktspeculanten en conservatieve Europese leiders die liegen en cruciale beslissingen uitstellen, hebben George Papandreou en zijn regering Griekenland met succes bestuurd”, zegt Rasmussen. “Dit herhaalde uitstel en deze valse starts hebben een directe impact gehad op het leven miljoenen mensen en hebben de crisis bestendigd en verergerd.”

Rasmussen haalt ook uit naar de Griekse conservatieve oppositieleider Antonis Samaras, die de “moeilijkheden van zijn land uitbuit”. De PES-voorzitter verwijt Samaras “onverantwoordelijkheid”. (Belga/SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content