Paniekzaaier verstoort Nederlandse Dodenherdenking

05/05/10 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

Een 39-jarige man jaagde het publiek de stuipen op het lijf door het prevelen en schreeuwen van onverstaanbare teksten.

Paniekzaaier verstoort Nederlandse Dodenherdenking

© Belga

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in het Nederlandse Amsterdam, zijn 63 gewonden gevallen toen een man paniek veroorzaakte in het publiek. De 39-jarige onruststoker is inmiddels opgepakt.

De paniekzaaier zag er volgens de Amsterdamse korpschef, Bernard Welten, uit als een orthodoxe Jood. Hij zou het publiek de stuipen op het lijf hebben gejaagd door het prevelen en schreeuwen van onverstaanbare teksten. Waarom hij dat deed, is nog niet geweten.

De man, die een gestoorde indruk maakte, is alvast geen onbekende bij het parket. In het verleden werd hij diverse keren veroordeeld voor onder andere geweldmisdrijven en drugshandel. Nu wordt er hem verstoring van de openbare orde ten laste gelegd.

Jaarlijks herdenken de Nederlanders op 4 mei hun medeburgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld omgekomen zijn tijdens oorlogssituaties en vredesoperaties. Maar dit jaar ging het dus tijdens de twee minuten stilte mis.

Chaos

Na ruim een minuut stilte was er rumoer te horen en kwam een deel van de genodigden gillend in beweging. Een groep mensen stoof uiteen en verschillenden mensen, onder wie kinderen, werden weggedragen. In de chaos liepen er 63 mensen schaafwonden, bot- en beenbreuken op. Niemand raakte ernstig gewond.

Eerder verklaarden ooggetuigen dat er iemand onwel was geworden. Anderen zeiden dan weer dat er een dranghek was omgevallen waardoor iedereen uiteenliep. Volgens de korpschef ontstond de paniek omdat vanuit het publiek "bom, bom, vlucht" werd geroepen.

Lees meer over:

Onze partners