Palestina lijkt lidmaatschap Verenigde Naties te zullen mislopen

© Reuters

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Palestina een volwaardig lid van de Verenigde Naties zal worden.

De hoop van de Palestijnen op een toetreding tot de Verenigde Naties heeft een nieuwe domper gekregen. Voor de beslissende stemming in de VN-Veiligheidsraad lijkt een meerderheid steeds onwaarschijnlijker.

Frankrijk en Groot-Brittannië hadden eerder duidelijk gemaakt dat ze niet voor de toetreding zullen stemmen. Ook andere landen zijn terughoudend of tegen een toetreding. De Verenigde Staten moeten daardoor geen onpopulair veto meer uitspreken om de toetreding van de Palestijnen te verhinderen.

Zes weken geleden had de Palestijnse president Mahmoed Abbas de opname van een staat Palestina in de Verenigde Naties aangevraagd. Voornaamste hindernis is in elk geval de VN-Veiligheidsraad. In de machtigste raad van de Verenigde Naties heeft elke aanvraag de toestemming van negen van de vijftien lidstaten nodig.

Maar ook een meerderheid van 14 stemmen is onvoldoende, indien een van de vijf permanente leden – Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk – neen stemt. De VS hebben al aangekondigd dat te zullen doen, indien de Palestijnen geen vrede met Israël sluiten.

Wellicht moet Washington het ongeliefde veto zelfs niet meer uitspreken. Een meerderheid van negen ja-stemmen lijkt vandaag onzeker. Naast de nee-stem van de Amerikanen geldt ook de onthouding van de vijf Europese landen – Groot-Brittannië, Frankrijk, Portugal, Bosnië en Duitsland – als zeker. Ook de Colombianen willen niet instemmen met de aanvraag. Zelfs als alle andere landen voor de Palestijnen stemmen, zijn dat slechts acht ja-stemmen – een te weinig.

Momenteel onderzoekt een commissie van de Veiligheidsraad de aanvraag tot toetreding. Het eindrapport wordt binnen een week gepresenteerd. Naar alle waarschijnlijkheid zal het geen aanbeveling bevatten, omdat de lidstaten het zelf oneens zijn. Een stemming kan dan in de week daarop volgen.

“niet-lid met waarnemersstatuut”

Er wordt algemeen rekening mee gehouden dat de Palestijnen in geval van een mislukking hun aanvraag aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zullen voorleggen. In het parlement met 193 landen zullen ze dan zeker een meerderheid halen. De vergadering kan echter niet over een volwaardig lidmaatschap, maar enkel over een opwaardering van het statuut beslissen. De Palestijnen worden dan “niet-lid met waarnemersstatuut”, wat tot nu toe enkel het Vaticaan is, maar ook West- en Oost-Duitsland tot hun toetreding in 1973 waren.

Daardoor kan de Palestijnse overheid het woord nemen tijdens de VN-vergadering en lid zijn van VN-organisaties, maar zonder stemrecht tijdens de Algemene Vergadering van de VN. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content