Palestina een bank vooruit bij de VN

© Reuters

De Algemene Vergadering van de Verenigde Natiesheeft de omstreden statusverhoging van Palestina goedgekeurd. De Palestijnse gebieden zijn voortaan een waarnemend niet-lid van de VN.

De goedkeuring gebeurde met een ruime meerderheid onder de VN-lidstaten: 138 landen stemden voor, negen tegen en 41 landen onthielden zich. Palestina was voorheen een ‘permanente waarnemer’.

Naast de Verenigde Staten en Israël stemden enkel Canada, Tsjechië, Panama en vier eilandstaten tegen het voorstel. Onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Australië onthielden zich. Zoals aangekondigd stemde België voor, net als onder meer Frankrijk, Rusland, China en Italië.

Onenigheid

Eerder al had de Palestijnse president Mahmoud Abbas de Algemene Vergadering opgeroepen om “de geboorteakte van de Palestijnse staat” te ondertekenen. Hij noem de de stemming “de laatste kans om de tweestatenoplossing te redden” en “de vredesonderhadelingen te reanimeren.”

Hamas, de islamistische beweging die aan de macht is in de Gazastrook, juicht “de overwinning” toe. “Dit is een nieuwe overwinning op de weg naar de bevrijding van Palestina en daar zijn we verheugd over. Hamas beschouwt het als een unitair succes dat de vreugde van de bevolking opwekt”, zei Ahmed Youssef, een Hamas-leider in de Gazastrook, aan het Franse persagentschap AFP.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde Abbas’ woorden. “De VN heeft een betoog gehoord vol leugens over het Israëlische leger en het Israëlische volk”, zei hij. “Dat is niet hoe een man van de vrede zich uitdrukt.”

De VN-erkenning van Palestina is volgens Netanyahu onbeduidend en zal ter plaatste niets veranderen. Zonder veiligheidsgaranties voor Israël komt er geen Palestijnse staat, stelde hij in een medeling.

“We zullen niet toestaan dat Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever, nvdr.) net zoals Libanon en de Gazastrook een steunpunt worden voor de Iraanse terreur”, zei Netanyahu.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de stemming ‘contraproductief’. “Deze resolutie plaatst nog meer obstakels op de weg naar de vrede”, reageerde ze.

Volksfeest

In de Palestijnse brak een volksfeest uit na de stemming. Duizenden Palestijnen vieren de diplomatieke overwinning op straat. Uit vreugde wordt er in de lucht geschoten en getoeterd.

De grootste volkstoeloop is er in Ramallah, het politieke en economische centrum van de Westelijke Jordaanoever. Ongeveer 3000 mensen keken er op groot scherm naar de toespraak van de Palestijnse president Mahmoed Abbas die aan de stemming voorafging. Sommigen dansten er uit vreugde, anderen zwaaiden met de Palestijnse vlag. Ook in de Gazastrook waren de straten snel gevuld met enthousiaste mensen.

Reynders voorzichtig tevreden

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders toonde zich tevreden. “De stemming is een belangrijke stap naar de oprichting van een Palestijnse staat, waar België en de internationale gemeenschap vragende partij voor zijn”, zei hij.

Reynders waarschuwt echter ook dat de statusverhoging op zich niet voldoende is voor die toekomstige staat. “België vindt dat een echte doorbraak er pas zal komen als de Palestijnen op het terrein over een toekomstige staat kunnen beschikken met instellingen, overheidspersoneel en middelen voor een goede werking.”

Reynders herhaalt de Belgische voorkeur voor een tweestatenoplossing waar Israël en Palestina “in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan”. “Daarbij moet de toekomstige Palestijnse staat democratisch, leefbaar en blijvend zijn. De oplossing met twee staten is de enige uitkomst voor het Israëlisch-Palestijns conflict en alle inspanningen moeten daarop worden gericht.”

De minister van Buitenlandse Zaken betreurt dat de 27 EU-Lidstaten bij de stemming in New York niet tot een gemeenschappelijk standpunt zijn gekomen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content