Palestijnse eenheidsregering komt voor het eerst bijeen in Gaza

09/10/14 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:21

De Palestijnse regering van nationale eenheid komt voor het eerst bijeen in Gaza, in de woning van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Palestijnse eenheidsregering komt voor het eerst bijeen in Gaza

Mahmoud Abbas © Reuters

Israël heeft premier Rami al-Hamdallah en zijn ministers vergunningen gegeven om naar Gaza te gaan via de Erez-grensovergang ten noorden van de Gazastrook.

Het wordt de eerste keer dat de ministers samenkomen sinds de vorming van de regering in juni. De coalitie kwam er na het verzoeningsakkoord dat de rivaliserende partijen Hamas (dat de plak zwaait op de Gazastrook) en Fatah (dat de Westelijke Jordaanoever bestuurt) in april hadden ondertekend.

Rellen

Woensdag kwam het op de Tempelberg in Jeruzalem tot rellen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. De demonstranten hadden stenen gegooid en vuurpijlen afgeschoten naar de ambtenaren. Enkele demonstranten vluchtten de Al-Aqsamoskee binnen en bestookten de politie vandaaruit verder. Zeker drie agenten hadden verzorging nodig. Ook een aantal Palestijnen raakten bij de schermutselingen gewond.

Aanleiding voor het protest vormden Joodse bezoekers op de Tempelberg. Bidden is daar in de regel enkel toegestaan aan moslims. De ingangsdeuren worden door de Israëlische politie en het tempelbestuur streng bewaakt. De Tempelberg in het historisch centrum is één van de meest omstreden plaatsen ter wereld. Het is een heilige plaats voor joden en moslims.

Mslam Al Brim

Lees meer over:

Onze partners