Palestijnse bestuurder opgehangen in bus Jeruzalem

17/11/14 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Een Palestijnse bestuurder werd opgehangen teruggevonden in een bus in Jeruzalem. De Israëlische politie spreekt van zelfmoord, zijn familie heeft het over een aanslag.

Palestijnse bestuurder opgehangen in bus Jeruzalem

Een Israëlische soldaat te midden van Palestijnse protesten over de spanningen in Jeruzalem. © Reuters

De bestuurder, Youssef al-Ramouni, werd dood in de bus teruggevonden aan het begin van zijn route in Jeruzalem, dicht bij de joodse nederzettingen en Palestijnse wijken.

Volgens de Israëlische politie wijst alles erop dat de man zelfmoord heeft gepleegd. In Palestijnse media wordt echter beweerd dat al-Ramouni door joodse belagers werd vermoord. Beweringen die olie op het vuur gooien in de reeds door spanningen en geweld verdeelde stad.

'Verwondingen aan lichaam'

'Niets wijst erop dat het niet om zelfmoord zou gaan', zegt woordvoerder van de politie Micky Rosenfeld tegen Reuters. Maar de broer van het slachtoffer heeft het in een gesprek met het persagentschap over verwondingen aan het lichaam die wijzen op moord. 'Er waren sporen van vingers op zijn lichaam en ook aan zijn rug was hij verwond, alsof hij met een hard object geslagen werd.' Bovendien gelooft de familie niet in zelfmoord, omdat de man 'gelukkig zou zijn geweest met zijn vrouw en twee kinderen'.

De Israëlische politie heeft gezegd een autopsie te zullen uitvoeren om de oorzaak van het overlijden te achterhalen. De familie heeft gevraagd om daarbij ook een Palestijnse patholoog aanwezig te laten zijn, maar het is niet duidelijk of de politie dat zal toelaten.

Spanningen nemen toe

Het overlijden roept zo veel vragen op, omdat het te midden van toenemende spanningen in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem is voorgevallen. Dagelijks botst het in het voornamelijk Arabische, oostelijke deel van Jeruzalem tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten.

De afgelopen maand alleen al werden vijf Israëli's en een toerist vermoord door Palestijnen. Ongeveer een dozijn Palestijnen werd ook gedood, inclusief diegenen die beschuldigd werden van de aanvallen op de Israëli's.

Volgens inwoners komt het geweld in Jeruzalem voort uit de onrust van juli. Toen verbrandden joodse burgers een Palestijnse tiener met de dood tot gevolg, een wraakactie voor de ontvoering en moord op drie joodse tieners door Palestijnse militanten van de Westelijke Jordaanoever. De spanningen escaleerden in de Gaza-oorlog die afgelopen zomer zeven weken lang duurde. Nu zijn de spanningen overgeslagen op een dispuut over de Tempelberg in Jeruzalem.

Lees meer over:

Onze partners