Palestijnse Autoriteit heeft samenwerking beloofd in onderzoek naar vermoedelijke Israëlische oorlogsmisdaden

17/01/15 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:49

Bron: Knack

De Palestijnse Autoriteit heeft zaterdag volledige samenwerking beloofd met het Internationaal Strafhof (ICC). Dat startte vrijdag een onderzoek naar vermoedelijke Israëlische oorlogsmisdaden in de bezette gebieden.

Palestijnse Autoriteit heeft samenwerking beloofd in onderzoek naar vermoedelijke Israëlische oorlogsmisdaden

© Reuters

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki noemde het onderzoek "historisch" en zei in de Palestijnse krant Al-Ayam dat de PA het ICC voorzien van "informatie, documenten en getuigenissen die het nodig heeft om te bewijzen dat misdaden zijn gepleegd tegen het Palestijnse volk".

Het inleidend onderzoek dat vrijdag is opgestart, kan leiden tot een aanklacht wegens oorlogsmisdaden tegen Israël, of het nu gaat om de recente oorlog in Gaza waarbij 2.200 Palestijnen omkwamen, of de decennialange bezetting van de Gazastrook. De Palestijnen riskeren echter ook vervolging, mogelijk voor raketaanvallen op Israël vanuit Gaza.

"Het is schandalig"

Premier Benjamin Netanyahu is niet te spreken over het onderzoek van het ICC, kort na de terroristische moorden op joden in Parijs. Ook minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman nam aanstoot aan de beslissing.

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda benadrukt dat het strafhof onafhankelijk en onpartijdig te werk gaat. Een vooronderzoek van het ICC zal moeten uitwijzen of er aanwijzingen zijn dat er oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden zijn gepleegd.

Tijdens verschillende aanvallen op dichtbevolkte gebieden in de gazastrook kwamen in juli en augustus vorig jaar 2 200 Palestijnen mensen om het leven, waaronder 1 500 burgers. (Belga/NS)

Onze partners