Palestijns bestuur ‘gaat breuk met Israël voorbereiden’

Mahmoud Abbas © REUTERS

Het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft de Palestijnse Autoriteit opgedragen om plannen voor te bereiden voor een politieke en economische breuk met Israël.

Het PLO-bestuur – dat wordt voorgezeten door de Palestijnse president Mahmoud Abbas – volgt daarmee tot op zekere hoogte de aanbeveling van de Centrale Raad van de PLO, die midden januari al daartoe had opgeroepen.

In een stemming in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, gelastte de Centrale Raad op 15 januari ‘het uitvoerend comité van de PLO om de erkenning van Israël op te schorten tot die laatste de Palestijnse staat erkent, volgens de grenzen van 1967, de annexatie van Oost-Jeruzalem annuleert, en zijn kolonisatie stopzet’. Er waren 74 stemmen voor, 2 tegen en 12 onthoudingen.

Het uitvoerend comité boog zich zaterdag in Ramallah over de zaak. Het ging na afloop niet zo ver als de Centrale Raad om de intrekking van de erkenning te vragen, maar eist van de Palestijnse Autoriteit wel dat ze plannen maakt om de politieke, economische en administratieve betrekkingen met Israël door te knippen.

De oproep van de PLO is een direct gevolg van de omstreden erkenning door de Verenigde Staten van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Partner Content