Palestijnen willen tijdelijk Israëlische soldaten dulden

29/01/14 om 02:55 - Bijgewerkt om 05:19

De Palestijnen zijn bereid om tijdens een overgangsperiode Israëlische militairen toe te laten op het grondgebied van hun toekomstige staat. Dat is een toegeving aan Israël, dat bezorgd is over zijn grenzen.

Palestijnen willen tijdelijk Israëlische soldaten dulden

Een Israëlische soldaat bidt voor zijn tank nabij de grens met de Gazastrook. © REUTERS

Dat meldt de Palestijnse president Mahmoed Abbas gemeld in een interview met het Palestijnse persbureau Maan. Een van de voornaamste hindernissen in de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen is de bewaking van de grens tegen terroristen en wapensmokkelaars.

De aanwezigheid van militaire troepen zou wel hoogstens drie jaar mogen duren, zegt de Palestijnse president. Na het vertrek van de Israëli's, zouden bijvoorbeeld internationale NAVO-troepen de bewaking van de oostelijke grens van de Westelijke Jordaanoever op zich kunnen nemen.

Netanyahu: Veiligheid waarborgen

Israël controleert de oostgrens sinds 1967 en wil zijn troepen daar ook houden tot de Palestijnse troepen hun efficiëntie hebben bewezen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde eerder dat Israël niet per se de controle wil over de Palestijnen, maar dat de veiligheid van Israël wel gewaarborgd moet worden. (Belga/TV)

Onze partners