Palestijnen beslissen nog niet over vredesgesprekken

27/09/10 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

In verschillende Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn bouwwerken hervat, na het aflopen van de bouwstop.

Palestijnen beslissen nog niet over vredesgesprekken

© Reuters

Om middernacht liep de bouwstop in Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever af. Meteen daarna riep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op om toch te blijven streven naar een "historisch" akkoord. De Palestijnen beslissen niet voor 4 oktober. De bouwstop werd tien maanden geleden ingevoerd onder druk van de Verenigde Staten, en liep tot en met 26 september.

Enkele uren na het verstrijken van de bouwstop begonnen op bescheiden schaal al bouwwerken bij de kolonies, berichtte de Israëlische openbare radio.

Vooral in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, waar een dertigtal woningen gebouwd zullen worden, waren er al bulldozers aan de slag. Bovendien moeten de bouwwerken in minstens acht andere nederzettingen opnieuw starten.

Sommige kolonisten hadden zelfs het aflopen van het moratorium niet afgewacht en waren zondagmiddag in actie geschoten, hoewel Netanyahu had opgeroepen tot terughoudendheid.

Tijdverlies

Een woordvoerder van Abbas zei maandag in Parijs dat de Palestijnen zich niet voor 4 oktober zullen uitspreken over de voortzetting van de vredesgesprekken. Op die datum consulteert Abbas de Arabische landen.

Zondag had de Palestijnse leider nog zelf gezegd dat de onderhandelingen met Israël "tijdverlies" zijn als het moratorium niet zou worden verlengd.

De voorbije weken had Abbas al laten verstaan dat hij de onderhandelingstafel zou verlaten, indien de bouwstop niet zou worden verlengd.

Ook Washington dringt aan op een voortzetting van het vredesoverleg.

Lees meer over:

Onze partners