Pakistanen betogen tegen NAVO-route

17/07/12 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:46

Duizenden Pakistanen protesteren tegen de openstelling van een NAVO-route. Ze was zeven maanden gesloten na een Amerikaanse aanval waarbij Pakistaanse militairen gedood werden.

Pakistanen betogen tegen NAVO-route

© AFP

"Dood aan Amerika", "Neen tegen NAVO-bevoorrading" en "Lang leve Mullah Omar (een Talibanleider, red.)". Het waren maar enkele slogans die te horen waren tijdens een grote betoging tegen de openstelling van een NAVO-bevoorradingsroute in Pakistan, die maandag van start ging.

Jamaat-e-Islami: 'NAVO bevoorraden = vijand bevoorraden'

Aan de betoging deden tussen 5000 en 8000 Pakistanen mee. Ze werd georganiseerd door de politieke partij Jamaat-e-Islami. Een woordvoerder van de partij zei aan de nieuwszender Al J: "De NAVO bevoorraden via Pakistaanse grondgebied, is zoals de vijand bevoorraden. De NAVO doodt onschuldige moslims in Afghanistan."

Op 3 juli werd de NAVO-route opengesteld nadat ze zeven maanden gesloten was geweest door de Pakistaanse autoriteiten. De aanleiding was een aanval van Amerikaanse onbemande vliegtuigen - de zogenaamde drones - waarbij per ongeluk 24 Pakistaanse militairen omkwamen. De Pakistanen eisten excuses van de Amerikanen. Toen die er kwamen, ging de route weer open. (JC)

Onze partners