Pakistaanse Taliban verbieden inentingen tegen polio

26/06/12 om 22:46 - Bijgewerkt om 22:46

De radicaal-islamitische Taliban in Pakistan verbieden vaccinatiecampagnes tegen polio in de gebieden die zij controleren. Ze zien daar een dekmantel in voor Amerikaanse spionage.

Pakistaanse Taliban verbieden inentingen tegen polio

© Reuters

Polio is een ernstige virusziekte die voor verlammingen, misvormingen en de dood kan zorgen. De ziekte treft vooral kinderen. Het komt vrijwel alleen voor in enkele islamitische landen waar geestelijk leiders inentingen verbieden omdat ze de Amerikaanse makers van het vaccin niet vertrouwen.

Spionage

De Taliban stoppen het vaccinatieprogramma omdat ze denken dat de medewerkers spioneren voor Amerika, melden diverse internationale media. De informatie van de artsen zou vervolgens weer worden gebruikt om aanvallen uit te voeren met drones, onbemande vliegtuigen. De Taliban hebben de macht in de gebieden Noord- en Zuid-Waziristan, bij de grens met Afghanistan.

Pas als Amerika stopt met de drone-aanvallen, kan het vaccinatieprogramma weer doorgaan, zegt Taliban-commandant Maulvi Nazir. Hij zet vraagtekens bij de bedoelingen van de Amerikanen. 'Aan de ene kant doden ze onschuldige kinderen met drones, aan de andere kant redden ze levens met vaccinaties.'

Bin Laden

Helemaal gek is de vrees van de Taliban voor spionage niet. Amerikaanse inlichtingendiensten maakten vorig jaar gebruik van Pakistaanse artsen die een vaccinatieprogramma uitvoerden om het DNA van de kinderen van Al-Qaedaleider Osama Bin Laden te krijgen. Bin Laden werd vervolgens gedood in zijn huis in het Pakistaanse Abottabad.

De Pakistaanse arts die de Amerikanen hielp, is onlangs tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hoogverraad. (Marlou Visser/Elsevier)

Onze partners