Paars-groene coalitie op stapel in Luxemburg

22/10/13 om 09:50 - Bijgewerkt om 13:04

De Luxemburgse CSV komt voor het eerst in bijna 35 jaar wellicht in de oppositie terecht.

Paars-groene coalitie op stapel in Luxemburg

Jean-Claude Juncker © REUTERS

In Luxemburg belandt de christendemocratische CSV van uittredend premier Jean-Claude Juncker wellicht in de oppositie. De liberale DP, de socialistische LSAP en de groenen willen samen coalitiegesprekken aanvatten. Zo komt vermoedelijk een einde aan de regeerperiode van de langst zetelende premier in Europa.

Na de parlementsverkiezingen waren de christendemocraten van premier Juncker met 33 procent weliswaar nog steeds de grootste partij van Luxemburg, maar in vergelijking met de vorige verkiezingen had de CSV 4 procent verlies geleden. Toch had premier Juncker het initiatief voor de regeringsvorming opgeëist. Met 23 van de 60 zetels in het Luxemburgse parlement had zijn partij een coalitiepartner nodig.

Paars-groen

Maar de andere partijen lijken Juncker nu te vlug af te zijn. Een paars-groene coalitie heeft met 32 zetels een nipte meerderheid in het parlement. "We hebben een unieke gelegenheid om het land een nieuwe start te geven", verklaarde LSAP-kandidaat Etienne Schneider. De partijen hebben hun plannen bovendien al openbaar gemaakt, voordat groothertog Hendrik is begonnen met zijn consultatiegesprekken.

Een coalitie zonder christendemocraten zou het einde betekenen van Junckers premierschap en een historisch ogenblik zijn in de Luxemburgse nationale politiek. Jean-Claude Juncker was sinds 1995 onafgebroken premier van het groothertogdom in coalitieregeringen met de LSAP en de DP. Met zijn 18-jarige ambtstermijn geldt hij als de doyen van de Europese regeringsleiders. Het zou ook de eerste keer zijn sinds 1979 dat de Luxemburgse CSV in de oppositie terechtkomt. (Belga/YD)

Lees meer over:

Onze partners