Paardenvlees uit laboratoria mogelijk in voedselketen

16/12/13 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

Er lijkt een nieuw paardenvleesschandaal in de maak in Frankrijk. De Franse politie vermoedt dat paarden die bestemd waren voor farmaceutisch onderzoek verkocht zijn voor menselijke consumptie.

Paardenvlees uit laboratoria mogelijk in voedselketen

© AFP

De Franse politie heeft verschillende huiszoekingen gedaan in het kader van een nieuw onderzoek naar de handel in paardenvlees. Eenentwintig mensen zijn gearresteerd.

Het onderzoek richt zich op de verkoop van paardenvlees dat eigenlijk is bestemd voor farmaceutisch onderzoek, zegt een bron dichtbij het onderzoek.

Een honderdtal paarden, waarvan verschillende werden gekocht bij farmaceuticabedrijf Sanofi, zouden zijn verkocht aan slachthuizen na de vervalsing van de dierenartsdocumenten, zegt diezelfde bron.

De politie arresteerde 21 mensen. Onder hen bevinden zich verschillende vleeshandelaars en drie dierenartsen. Het onderzoek werd geopend na een anonieme tip eind 2012.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is nog niet op de hoogte gebracht dat er eventueel van dit vervalst paardenvlees op de Belgische markt is terechtgekomen, zegt woordvoerder Lieve Busschots.

Begin januari was Europa al in de ban van een paardenvleesschandaal. (Belga/TE)

Onze partners