OVSE: "Geweld in Kirgizië is etnische zuivering"

15/06/10 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) beschouwt de bloedige rellen in Zuid-Kirgizië als een poging tot etnische zuivering. Ze vreest ook dat de onlusten zullen overslaan naar andere delen van het land en zelfs naar andere landen.

OVSE: "Geweld in Kirgizië is etnische zuivering"

© EPA

Dat heeft Knut Vollebaek, de Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden van de OVSE, dinsdag gezegd in Wenen.

Oezbeken
Bij etnische rellen in Osh en Jalal-Abad in het zuiden van het Centraal-Aziatische land zijn de voorbije dagen al zeker 170 doden gevallen. Tienduizenden mensen, voornamelijk Oezbeken, zijn al naar Oezbekistan gevlucht. In Zuid-Kirgizië leven bijna een miljoen Oezbeken.

Volgens de OVSE worden de Oezbeken systematisch aangevallen door groepen Kirgiziërs.

De organisatie, alsook het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR) van de Verenigde Naties, vreest dat de situatie in de regio verder zal escaleren.

Vollebaek zegt ook dat de Kirgizische interim-regering van Rosa Otunbajeva niet in staat is om de orde in het land te handhaven. De interim-regering is aan de macht sinds president Kurmanbek Bakiyev in april werd verjaagd tijdens zware onlusten in de hoofdstad Bishkek.

Corridor
De VN heeft dinsdag opgeroepen tot het instellen van een humanitaire corridor om vluchtelingen van het geweld te kunnen helpen.

De interim-regering in Kirgizië heeft, op vraag van de VN, bevestigd dat een voor 27 juni gepland referendum over een grondwetshervorming ondanks het geweld zal doorgaan.

Lees meer over:

Onze partners