Overzicht: Recente aanslagen in Turkije

29/06/16 om 03:41 - Bijgewerkt om 06:56

Turkije werd dit jaar en vorig jaar al ettelijke keren door aanslagen getroffen. Opmerkelijk: terreurbeweging Islamitische Staat eist zijn aanslagen in het land doorgaans niet op.

Overzicht: Recente aanslagen in Turkije

Experts onderzoeken het puin na de explosies op Atatürk Airport © REUTERS

Volgens de Turkse regering is Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor aanslagen in Istanboel in januari en maart, waarbij respectievelijk twaalf en vier dodelijke slachtoffers vielen.

Een aanslag tijdens een antiregerings- en vredesbetoging in Ankara in oktober vorig jaar zou eveneens door IS gepleegd zijn. Toen kwamen meer dan 100 mensen om het leven. IS heeft echter geen enkele aanslag opgeëist.

Dat is de regel. Waar IS in andere landen zo snel mogelijk aanslagen opeist, en zoveel mogelijk publiciteit zoekt, is de redenering blijkbaar dat niet-opeising in Turkije grotere schade toebrengt, en meer verdeeldheid zaait.

Overzicht van grote aanslagen:

In 2016

De Britse openbare omroep BBC lijste onderstaande aanslagen op:

7 juni, Istanboel: Een autobom kost zeven politieagenten en vier burgers het leven. Opgeëist door de Vrijheidsvalken van Koerdistan

19 maart, Istanboel: Zelfmoordaanslag met vier doden. Is wordt beschuldigd.

13 maart, Ankara: 34 mensen sterven door een autobom. Opgeëist door de Vrijheidsvalken van Koerdistan.

17 februari, Ankara: 29 dodelijke slachtoffers bij een aanval op een bus met militairen. Opgeëist door de Vrijheidsvalken van Koerdistan.

12 januari, Istanboel: 11 Duitsers laten het leven bij een door een Syriêr uitgevoerde bomaanslag in een toeristische zone

In 2015

23 december, Istanboel: Een bom doodt een schoonmaker op de Sabiha Gokcen luchthaven. Opgeëist door de Vrijheidsvalken van Koerdistan.

10 oktober, Ankara: Meer dan 100 mensen sterven bij een aanslag op een vredesmanifestatie nabij een treinstation. Opgeëist door IS.

20 juli, Suruc, nabij de Syrische grens: 34 mensen sterven bij een bombardement van een Koerdische stad. IS beschuldigd.

Koerdische splintergroepen

De zware aanslag in maart in de hoofdstad Ankara, waarbij 37 mensen omkwamen, die werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK, gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, was een vergelding voor de Turkse militaire operaties in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land.

Drie weken geleden werden bij een aanslag in het stadscentrum van Istanboel elf mensen gedood. Die terreurdaad werd ook opgeëist door een splintergroep van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

(Belga/KVDA/RR/SD)

Onze partners