Overzicht: politieactie in Saint-Denis kwam op gang na tip over Abaaoud, en na vondst telefoon

19/11/15 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:30

De 7 uur durende politieactie in Noord-Parijs, Saint-Denis, werd volgens procureur Molins op gang gebracht door een tip die op maandag was binnengelopen. Bij die actie kwamen minstens 2 jihadisten om het leven, en werden 8 arrestaties verricht. Volgens de procureur maakten de jihadisten in het pand zich klaar voor een nieuwe aanslag.

Overzicht: politieactie in Saint-Denis kwam op gang na tip over Abaaoud, en na vondst telefoon

Het onderzoek van het appartement in Saint-Denis werd tijdens de nacht verdergezet © REUTERS

Volgens procureur François Molins bestond de tip die maandag binnenliep erin dat Abdelhamid Abaaoud op Frans grondgebied verbleef. Abaaoud, het brein achter meerdere (mislukte) aanslagen in het recente verleden en misschien ook het brein achter de aanslagen in Parijs, werd geacht in Syrië te zijn, dus de tip werd niet meteen geloofd. Maar op basis van telefoon- en bankgegevens, aldus de procureur, begon met er toch geloof aan te hechten. De gegevens leidden naar een appartement op de derde verdieping in de Rue du Corbillon.

Volgens de Franse pers waren er twee bijkomende elementen die deden vermoeden dat er aan de appartement iets gaande was: men luisterde een geradicaliseerde nicht van Abdelhamid Abaaoud af, die zich, volgens onbevestigde berichten in het appartement bevond. En men beschikte over een mobieltje dat was weggegooid door een van de drie schutters die het bloedbad in Le Bataclan aanrichtten. Men had het toestel teruggevonden in een vuilnisbak voor de concertzaal. Met dat telefoontoestel werd om 21u42 op vrijdag per sms de boodschap verstuurd: 'On est parti. On commence.' De telefoon bevatte ook een gedetailleerd plan van Le Bataclan. De bestemmeling van de sms-boodschap is volgens de procureur nog niet achterhaald. Het is evenmin bekend wie van de drie schutters het apparaat gebruikte, maar volgens de Franse pers, onder meer volgens Le Monde, heeft men nuttige informatie uit het toestel gehaald, over contacten van de terroristen en reistrajecten.

Versterkte deur

Op basis van de tip, van de telefoon, van afluisteracties, of in ieder geval, dat gaf de procureur aan, van telefonische gegevens en bankgegevens, kwam men op het appartement in Saint-Denis uit, waar woensdagochtend vanaf 4u45 een politieactie werd opgezet, met ruim 110 agenten. De actie zou 7 uur duren.

De toegang tot het appartement werd versperd door een versterkte deur, die de politie niet onmiddellijk kon opblazen, wat, aldus de procureur, de bewoners van het appartement de tijd gaf zich voor te bereiden op de confrontatie. Er werd ongeveer een uur over en weer geschoten. De politie schoot 5.000 kogels af. De balans is niet precies, omdat de ravage heel groot was en het gebouw op instorten staat, en gedeeltelijk ingestort is, maar volgens de procureur zijn er aan de kant van de jihadisten minstens 2 doden gevallen, daarbij een "vrouwelijke kamizake" (de eerste vrouwelijke zelfmoordterrorist op Franse bodem). Vijf agenten werden gewond. Er werden acht mensen gearresteerd, onder wie de eigenaar van het appartement.

Volgens de procureur waren de jihadisten zwaarbewapend, met automatische wapens en springstoffen, en had het politie-ingrijpen een volgende aanslag verhinderd. "Deze commando-groep was klaar om te handelen".

Wanneer of waar ze een volgende aanslag planden, is niet bekend.

Wat met Abaaoud?

Het was de bedoeling, gaf de procureur aan, om Abdelhamid Abaaoud te vinden, en dinsd de politieactie zijn er eensluidende geruchten, die telkens verwijzen naar mensen die heel hoog staan in het onderzoek, die beweren dat de tweede dode Abdelhamid Abaaoud is, maar dat wordt officieel niet bevestigd. Procureur Molins zei dat Abaaoud noch de voortvluchtige Salah Abdeslam bij de acht arrestanten zijn. In België weigerde minister van Justitie Koen Geens uitsluitsel te geven. "Hij (Abaaoud) is noch bij de gearresteerden, noch bij degenen die al geïdentificeerd zijn. We weten het dus niet."

Over de identiteit van de kamikaze is niets officieel bekendgemaakt, maar enkele Franse media, onder meer Le Nouvel Observateur, stellen dat het om de nicht van Abaaoud gaat, de 26-jarige Française Hasna Aitboulahcen.

Geen buitenmanifestaties tijdens klimaattop

De Franse regering heeft manifestaties tijdens de komende klimaatconferentie verboden. Eind november, voor het begin van de conferentie, en midden december na het eind ervan waren massademonstraties, met misschien 500.000 aanwezigen, gepland. Dat kan volgens de Franse regering onder de huidige omstandigheden niet onder veilige omstandigheden georganiseerd worden. Maar men belooft te zullen zoeken naar mogelijkheden om bijeenkomsten in zaal te houden.

Steekpartij in Marseille

In Marseille is een leraar in een joodse school neergestoken door 3 mannen, die op 2 motoren aanreden. De leraar werd geraakt in arm en been, maar is niet in levensgevaar. De mannen, die antisemitische en pro-IS-leuzen scandeerden, sloegen op een vlucht toen een auto naderde. Een van hen droeg een IS-shirt. De politie organiseert een zoektocht.

Twee militairen gedood in Sarajevo

In Sarajevo heeft een 34-jarige schutter twee militairen gedood. Hij opende vervolgens het vuur op een bus waarin hij ook nog gewonden maakte. Hij sloeg op de vlucht, zijn huis werd omsingeld en hij maakte vervolgens zelf een eind aan zijn leven. De regering, die vreest dat het om een moslimextremist gaat, kwam in spoedsessie bijeen.

(RR)

Onze partners