Overzeese gebieden geven aftrap Franse verkiezingen

20/04/12 om 22:08 - Bijgewerkt om 22:08

Uit praktische overwegingen mogen de inwoners van overzeese gebieden een dag eerder hun stem uitbrengen.

Overzeese gebieden geven aftrap Franse verkiezingen

© Reuters

Met de opening van de kiesbureaus in overzeese gebieden zoals Guadeloupe en Martinique begint zaterdag in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezing. Bijna 900.000 kiesgerechtigden mogen een dag eerder dan de overige 44 miljoen Fransen hun stem afgeven voor een van de tien kandidaten.

Aanleiding voor deze regeling vormt het grote tijdsverschil tussen de vele overzeese gebieden en het Europese vasteland. Zonder de vervroegde openingstijden zou op vele plaatsen nog gestemd worden, terwijl in Parijs de resultaten al lang zouden bekendgemaakt zijn.

Topfavoriet

Topfavoriet is de socialist François Hollande. Hij ligt sinds maanden in alle peilingen duidelijk voor op president Nicolas Sarkozy, die naar een tweede ambtstermijn dingt. De uiteindelijke beslissing zal wellicht pas op 6 mei vallen in een tweede ronde, omdat de winnaar van de verkiezingen de absolute meerderheid van de stemmen nodig heeft.

Tweede stembusgang op 6 meiIn de jongste peilingen voor de eerste ronde komt Hollande gemiddeld op 28 procent uit. Sarkozy ligt met ongeveer 26 procent op de tweede plaats, voor de extreemrechtse Marine Le Pen (16 procent) en de kandidaat van links, Jean-Luc Mélenchon (14 procent). Voor de tweede stembusgang komt Hollande in de peilingen uit op gemiddeld 55,7 procent, Sarkozy op 44,3 procent. (Belga/INM)

Onze partners