Overwinning Obama: Huis keurt zorgplan goed

22/03/10 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Bron: Knack

Dat gebeurde nipt. Alle 178 Republikeinen stemden en 34 Democraten stemden tegen.

Dat zijn er drie meer dan de vereiste 216. Alle 178 Republikeinen tegen en 34 Democraten stemden tegen. De tekst kan nu door president Barack Obama worden getekend.

De goedkeuring is een grote overwinning voor Obama, die van de hervorming een prioriteit van zijn binnenlands beleid maakte.

Obama volgde de stemming vanuit zijn ambtswoning. "Zo ziet verandering er uit", zei hij achteraf. "Wij bewezen dat wij een volk zijn dat nog altijd grootse dingen kan doen".

Verplicht
De nieuwe wet voorziet 32 miljoen Amerikanen van een ziekteverzekering die ze nu niet hebben. Als de hervorming doorgevoerd is, zal 95 procent van de Amerikanen verzekerd zijn, tegen 83 procent nu.

Voor de meeste Amerikanen wordt een basisverzekering verplicht. Wie niet wil, riskeert vanaf 2014 boetes. Grote werkgevers moeten verzekeringen voor hun werknemers voorzien. Verzekeraars mogen niemand meer weigeren.

Maar de hervorming is heel omstreden, vooral vanwege het hoge prijskaartje (940 miljard dollar).

Abortus
Volgens zender ABC was het duidelijk dat het ontwerp het zou halen nadat de Democratische partijleiding zondag een deal had bereikt met tegenstanders van abortus. Het akkoord bestaat erin dat Obama zal verordenen dat er geen federale terugbetaling komt van abortus.

In het Huis werd zondag ook een pakket goedgekeurd met bijsturingen om dwarsliggende Democraten over de streep te trekken. Het verhuist nu naar de Senaat.

Onze partners