Overweldigende meerderheid voor Merkels vluchtelingenstandpunt op CDU-congres

14/12/15 om 19:34 - Bijgewerkt om 19:30

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op het jaarlijkse congres van haar CDU een overweldigende meerderheid achter zich geschaard voor haar aanpak van de vluchtelingencrisis.

Overweldigende meerderheid voor Merkels vluchtelingenstandpunt op CDU-congres

Angela Merkel na afloop van de EU-top © REUTERS

De meeste van de meer dan 1.000 partijleden op het congres in Karlsruhe steunden Merkels plannen om de instroom van vluchtelingen te beperken en verder te zoeken naar een Europese oplossing. Merkel kreeg een staande ovatie voor haar 73 minuten durende emotionele toespraak, en vele aanwezigen reageerden ontroerd als ze haar "Wir schaffen es" herhaalde. "Duitsland is een sterk land. We kunnen het aan."

Verschillende zuilen van de CDU hadden de voorbije weken kritiek geuit op Merkels welkomstbeleid, en haar weigering om een bovengrens te plakken op het aantal vluchtelingen dat in Duitsland welkom is. In de compromistekst is geen sprake van een bovengrens.

Aan de vooravond van het congres was de partijtop intern tot een compromis gekomen. Daarmee was de dreiging voor een mogelijk openlijk verzet in de partij tijdens het congres geweken.

Wat Merkel maandag zei in haar toespraak, heeft ze al talloze keren gezegd in burgervergaderingen, regionale partijconferenties, het parlement en in Brussel. Ze verwees naar de voormalige CDU-bondskanseliers Konrad Adenauer, Ludwig Erhard en Helmut Kohl. Allemaal hadden ze grote doelen voor Duitsland, zei Merkel: vrijheid, een hoge levensstandaard voor iedereen, hereniging en "bloeiende landschappen", een verwijzing naar Kohl.

Over haar eventuele kandidatuur bij de parlementsverkiezingen van 2017 sprak Merkel geen woord. (Belga/NSK)

Onze partners