Overstromingen op Balkan doen landmijnen bovendrijven

Overstroming Bosnië © Reuters

Door de hevige overstromingen in Bosnië-Herzegovina en Servië bestaat het gevaar dat landmijnen uit de oorlog losgewroet en meegesleurd worden met het water zodat ze op plaatsen terechtkomen waar niemand ze verwacht.

De Balkan wordt getroffen door de zwaarste overstromingen in 120 jaar. Door de hevige overstromingen worden landmijnen, uit de oorlog in de jaren negentig, losgemaakt en meegesleurd met het water. “Zo komen ze op plaatsten terecht waar niemand ze verwacht”, zegt de Nederlandse correspondent Marcel van der Steen op de Nederlandse omroep BNR.

In Bosnië liggen er nog zo’n honderdduizend mijnen. Volgens van der Steen zijn deze redelijk goed in kaart gebracht. “Maar door de overstromingen kunnen de mijnen in het water zijn terechtgekomen en meegesleurd worden tot op een andere plek, wat erg gevaarlijk is.” Ook veel bordjes die waarschuwen voor mijnen werden door de stortvloed vernietigd.

Te weinig investeringen door oorlog

Minstens 35 personen kwamen al om het leven door de wateroverlast, maar officiële cijfers wil de Bosnische regering nog niet geven. Daarmee wil ze wachten tot de hele situatie opnieuw gestabiliseerd is.

Hoewel in de regio vaker overstromingen voorkomen, zijn de gevolgen nu desastreus. Mede door de oorlog op de Balkan en de economische achterstand heeft de overheid het waterbeleid laten verslappen. Investeringen in dijken werden te laat, of helemaal niet, gedaan.

B-FAST

Intussen is het Belgische bijstandsteam B-FAST op weg naar Bosnië-Herzegovina. Het besluit om hulp te sturen, kwam er op vraag van Sarajevo, liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten.

Vooral de voorziening van drinkbaar water is een groot probleem. Daarom zorgt de civiele bescherming van de FOD Binnenlandse Zaken voor voorwaterpompen. De FOD Volksgezondheid regelt de waterzuiveringsinstallatie. Ook Defensie helpt met installaties. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content