Overlevende van schipbreuk Zuid-Korea pleegt zelfmoord

Duikers zijn volop op zoek naar overlevenden in het gezonken schip. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De adjunct schooldirecteur van een school waarvan leerlingen vermist zijn na de schipbreuk voor Zuid-Korea is dood teruggevonden.

Volgens de politie pleegde de man, die sinds donderdag vermist was, zelfmoord nadat steeds duidelijker werd dat er weinig hoop is om de 268 vermiste passagiers levend terug te vinden.

Het lichaam van Kang Min-Kyu (52) is teruggevonden in de havenstad Jindo waar verwanten van de vermiste opvarenden, het merendeel kinderen van de school, verzameld hadden.

Volgens een politiebron werd het lichaam opgeknoopt aan een boom teruggevonden. Hij liet geen zelfmoordbrief na.

De man was een van de 179 passagiers die gered werd van de ferry, die woensdagochtend voor de zuidkust van het Koreaanse schiereiland is gezonken.

Sterke stroming

Van de 475 mensen aan boord zijn er intussen 28 mensen officieel dood. 235 passagiers waren leerlingen van een school in een stadje nabij Seoel die op schoolreis waren.

Duikers zijn volop op zoek naar overlevenden in het gezonken schip maar de kans om nog levenden terug te vinden is klein. Bovendien worden de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt door de sterke stroming en het slechte zicht onder water. Aan de reddingsoperatie nemen een tiental helikopters deel, 34 schepen en 178 duikers.

Het onderzoek naar de oorzaak van het zwaarste Zuid-Koreaanse maritieme ongeluk in 21 jaar richt zich op mogelijke nalatigheid bij de bemanning, problemen met de lading en structurele mankementen aan het schip, ook al lijkt het vaartuig alle veiligheids- en verzekeringscontroles te hebben doorstaan.

Niet kapitein maar lagere officier stond aan het roer

De 69-jarige kapitein van de ferry ligt zwaar onder vuur bij de families van de vermisten omdat hij het schip verlaten had terwijl honderden passagiers gevangen zaten. Volgens de onderzoekers bevond kapitein Lee Joon-Seok zich niet op de brug op het moment dat het schip kapseisde.

De derde luitenant stond op het ogenblik van het ongeval aan het roer, aldus procureur-generaal Park Jae-Eok tijdens een persconferentie. Kapitein Lee bevond zich achteraan het schip, klonk het. Het Zuid-Koreaanse gerecht heeft een aanhoudingsbevel lopen tegen de kapitein en twee bemanningsleden. De kapitein heeft zich intussen verontschuldigd bij de slachtoffers en de nabestaanden, maar heeft geen verklaring gegeven over de oorzaak van de ramp.

Het schip stuurde rond 09.00 uur (02.00 uur Belgische tijd) een noodsignaal uit. Volgens getuigenissen van passagiers zou de ferry de zeebodem hebben geraakt. Verschillende opvarenden zeiden dat ze van de bemanning het bevel hadden gekregen te blijven zitten.

De veerboot Sewol was vanuit Inchon onderweg naar het vakantie-eiland Jeju, en raakte voor het eiland Jindo in nood.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content