Overleg over rechts minderheidskabinet hervat

13/09/10 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Dat gebeurt na de benoeming door koningin Beatrix van Ivo Opstelten als nieuwe informateur.

De vorming van een rechts kabinet in Nederland is maandag voortgezet. Dat gebeurde na de aanstelling door koningin Beatrix van Ivo Opstelten als nieuwe informateur.

In zijn eindverslag had de vorige informateur, Herman Tjeenk Willink, de koningin geadviseerd dat er onder leiding van Opstelten verder zou worden onderhandeld over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Volgens Tjeenk Willink is er een 'redelijke mate van zekerheid' dat de nieuwe formatiepoging zal slagen, zo melden Nederlandse media.

Wisselmeerderheden

Volgens Willink zou de nieuwe informateur er goed aan doen om bij andere partijen dan de PVV na te gaan of ze bereid zijn het kabinetsbeleid op bepaalde hoofdpunten te steunen. Het nieuwe kabinet zal bij bepaalde onderwerpen aangewezen zijn op wisselende meerderheden, aldus Willink.

Beatrix volgde zijn advies en benoemde Opstelten maandagnamiddag voor de tweede maal tot informateur. Daarop hervatte hij het gesprek over een rechts minderheidskabinet met de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA, Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen.

Lees meer over:

Onze partners