Overleden tienermeisje mag worden ingevroren, oordeelt rechter

18/11/16 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:51

Een 14-jarig Brits meisje dat de strijd tegen kanker verloor, heeft kort voor haar overlijden een historische rechtszaak gewonnen om haar lichaam te laten invriezen, voor het geval ze in de toekomst genezen kan worden.

Overleden tienermeisje mag worden ingevroren, oordeelt rechter

© istockphoto.com

Het meisje overleed in oktober, maar de zaak is nu pas bekend geraakt en is vandaag voorpaginanieuws in de Britse media.

Terminaal

De tiener, van wie de naam niet bekend wordt gemaakt, leed aan een zeldzame kanker en was ongeneeslijk ziek. In de laatste maanden van haar leven verdiepte ze zich in 'cryonisme', een controversiële techniek waarbij een lichaam voor onbeperkte tijd wordt ingevroren in vloeibaar stikstof (kouder dan -130 graden Celsius) in de hoop - succes is niet bewezen - dat het in de toekomst weer tot leven kan worden gewekt en eventueel genezen. Kostprijs: circa 37.000 pond (43.000 euro).

De ouders van het meisje zijn gescheiden. De moeder ging akkoord met de wens van haar dochter, maar de vader niet, wat tot een zaak voor het Hooggerechtshof leidde.

Brief

In een brief aan de rechter, die het meisje bezocht op haar sterfbed, had ze volgens de Britse omroep BBC geschreven dat ze 'langer wilde leven' en 'niet onder de grond begraven' wilde worden. 'Ingevroren worden geeft me de kans om in de toekomst tot leven te worden gewekt en te genezen, al is dat pas binnen 100 jaar.'

De brief van het meisje

I have been asked to explain why I want this unusual thing done.

I am only 14 years old and I don't want to die but I know I am going to die.

I think being cryopreserved gives me a chance to be cured and woken up - even in hundreds of years' time.

I don't want to be buried underground.

I want to live and live longer and I think that in the future they may find a cure for my cancer and wake me up.

I want to have this chance.

This is my wish.

De vader argumenteerde dat 'zelfs als dit lukt en ze over pakweg 200 jaar weer tot leven kan worden gewekt, ze dan geen familie zal vinden, zich wellicht niets zal herinneren en in een hopeloze situatie zal belanden, en dat als 14-jarige'.

Vonnis

De rechter die het vonnis velde, verduidelijkte dat hij zich niet uitspreekt over de pro's en contra's van cryonisme, maar over het dispuut tussen de ouders van het meisje over wat er met haar lichaam moet gebeuren. En die beslissing komt de moeder toe, vindt hij. Het meisje had al zes jaar geen contact meer gehad met haar vader voor ze ziek werd.

Het lichaam is reeds overgebracht naar de Verenigde Staten, aldus de BBC. (KVDA)

Onze partners