Overgelopen minister Khaddafi krijgt geen immuniteit

31/03/11 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa is opgestapt en reisde maandag naar Groot-Brittannië. Het nieuws is bekendgemaakt door de Britse regering.

Overgelopen minister Khaddafi krijgt geen immuniteit

© EPA

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa is opgestapt uit de regering van Muammar Khaddafi. Hij reisde maandag naar Tunesië en stapte daar op het vliegtuig naar Groot-Brittannië. Het nieuws werd bekendgemaakt door de Britse regering.

Koussa kwam woensdag aan op de luchthaven van Farnborough bij Londen. De lokale autoriteiten hebben hem intensief ondervraagd in de hoop cruciale informatie te krijgen van de gewezen vertrouweling van Khaddafi, meldt de BBC.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft wel benadrukt dat Koussa niet onschendbaar is voor strafrechtelijke vervolging.

Volgens Londen kwam Koussa uit eigen wil naar Groot-Brittannië omdat hij niet langer bereid was om het regime van Khaddafi te vertegenwoordigen. De Britse regering roept alle andere mensen uit de entourage van Khaddafi op om het voorbeeld van Koussa te volgen en te kiezen voor een betere toekomst voor het land.

"Tegenslag"
Volgens Ali Errishi, de minister van Immigratie die na het uitbraken van de revolutie al vertrok, zijn de dagen van het Libische regime nu geteld. "Dit is een tegenslag voor het regime en anderen zullen volgen," zei Errishi aan France 24.

"Ik heb altijd gezegd dat de Libische leiders allemaal gegijzeld worden in Tripoli. Het is verbazend dat Koussa kon ontsnappen. Khaddafi heeft niemand meer, buiten z'n zonen." (Belga/KVDA)

Onze partners