Over bijbels en speeches: weetjes over de inauguratie

© Reuters

Wat u nog niet wist over de plechtige inauguratieceremonie in de Verenigde Staten.

De presidentiële inauguratie staat bol van symboliek in de Verenigde Staten. Elke 4 jaar zweert de winnaar van de voorafgaande verkiezingen om ‘de grondwet te behouden, te beschermen en te verdedigen’. Alles vindt buiten en in het bijzijn van honderdduizenden mensen plaats, meestal voor een enorme menigte die haar goedkeuring laat weergalmen met daverend applaus.

224 jaar geleden legde George Washington als eerste president de eed af. Washington werd ingezworen op 20 april 1789. Toen vond de inauguratie plaats in New York, want de Amerikaanse stad Washington, genoemd naar deze president, was toen nog een moeras.

De eed De ambtseed wordt in de grondwet omschreven in artikel II, deel 1. Het zegt “Ik zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van President van de Verenigde Staten zal uitvoeren en ik zal naar mijn beste vermogen de Grondwet van de Verenigde Staten behouden, beschermen en verdedigen.”

De woorden “zo helpe mij God” staan er niet letterlijk in. Die zin was naar verluidt ook door Washington toegevoegd, een precedent voor toekomstige presidenten. President Barack Obama heeft gevraagd om ze aan zijn eed toe te voegen.

De eedaflegging is consequent gebleven doorheen de Amerikaanse geschiedenis, op een paar details na, aldus CNN. Washington zette bijvoorbeeld het precedent om de bijbel te kussen, maar Franklin Pierce verbrak deze traditie door zijn linkerhand op de bijbel te leggen in 1853.

Enkel drie presidenten gebruikten de bijbel niet bij hun inauguratie: John Quincy Adams, Theodore Roosevelt en Lyndon Johnson. Washington creëerde ook de traditie om de president naar de ceremonie te begeleiden door overheidsambtenaren, Congresleden, eenheden van het Leger en vooraanstaande burgers.

De speech Geen enkele inaugurale rede is gelijk. George Washington leverde de kortste speech af bij zijn tweede inauguratie in Philadelphia. Hij zei maar 135 woorden. De langste was ongeveer 8500 woorden en werd geleverd door William Henry Harrison.

Sommige speeches bevatten ook citaten die later erg bekend zijn geworden:

“Wrok jegens geen, liefdadigheid voor iedereen.” – Abraham Lincoln, maart 1865.
“Het is mijn sterke overtuiging dat het enige wat we moeten vrezen, de angst zelf is.” – Franklin D. Roosevelt, maart 1933.
“En zo, mijn landgenoten: vraag niet wat uw land voor u kan doen – vraag wat u kunt doen voor uw land.” – John F. Kennedy, januari 1961.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content