Ouders onthoofde journalist: 'We werden bedreigd door het Witte Huis'

13/09/14 om 02:14 - Bijgewerkt om 02:25

De ouders van de onthoofde Amerikaanse journalist James Foley hebben hun ongenoegen duidelijk gemaakt over de manier waarop hun regering zijn zaak heeft afgehandeld. Tot drie maal toe, beweren ze, hebben vertegenwoordigers van het Witte Huis en van Buitenlandse Zaken gedreigd met vervolging als ze losgeld voor hun zoon zouden betalen.

Ouders onthoofde journalist: 'We werden bedreigd door het Witte Huis'

John en Diane Foley, ouders van James © Belga

James Foley, een freelance journalist met jaren ervaring in het Midden-Oosten, werd gevangen genomen door Islamitische Staat (IS) en na lange gevangenschap in augustus onthoofd.

Met name zijn moeder, Diane Foley, was in vele tv-uitzendingen aanwezig. Ze heeft er begrip voor, zo zei ze, dat de officiële politiek niet toelaat dat mensen geld geven aan terreurbewegingen. Maar toen zij en haar echtgenoot John de idee opperden dat ze geld wilden inzamelen, werden ze meteen met vervolging bedreigd. Tot drie maal toe. (minister van Buitenlandse Zaken Kerry reageerde en zei dat hij zich niet bewust was van dergelijke dreigementen, en dat hij ze zeker niet goedkeurde).

Geen prioriteit

In het algemeen kreeg ik de indruk, aldus Diane Foley, dat mijn zoon geen prioriteit was voor de regering. 'In april ontvingen we van medegevangenen de exacte locatie waar onze zoon gevangen gehouden werd. De regering vond het toen niet raadzaam daar iets mee aan te vangen."

Later hebben de VS wel een poging ondernomen om Foley te bevrijden. Die poging mislukte.

We hebben niet slim genoeg gehandeld, er was onvoldoende coördinatie, onvoldoende informatie, aldus nog Diane Foley, er werd nauwelijks naar ons geluisterd, nauwelijks met ons gecommuniceerd.

Zij en haar echtgenoot richten een stichting op die bij gelijkaardige gevallen ondersteuning kan bieden.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners