'Ouders' mysterieus Roma-meisje voor de rechter

21/10/13 om 15:13 - Bijgewerkt om 16:54

Het zigeunerstel bij wie in een Grieks kamp het vierjarige meisje Maria is gevonden, is voor de rechter verschenen. Ze zijn aangeklaagd voor ontvoering.

'Ouders' mysterieus Roma-meisje voor de rechter

Het in het Roma-kamp aangetroffen blonde meisje. © IMAGEGLOBE

De Griekse politie merkte vorige week tijdens een raid op een kamp van Roma-zigeuners in Farsala, een blond meisje op. Agenten waren op zoek naar drugs en wapens, maar ze vonden de vierjarige Maria. Aangezien het meisje helemaal niet leek op het koppel waarbij ze woonde, rook de politie onraad.

Een DNA-test bevestigde dat het zigeunerkoppel, niet de biologische ouders zijn. De politie arresteerde de 39-jarige man en de 40-jarige vrouw op verdenking van ontvoering van een minderjarige. De rechter heeft het tweetal, dat gescheiden leeft, in voorlopige hechtenis genomen.

Echte vader: Bulgaarse seizoenarbeider?

Ondertussen zou de echte vader van Maria het zigeunerkamp nabij Farsala bezocht hebben. Dat meldt de Daily Telegraph op gezag van de buren van het gearresteerde zigeunerstel.

Bewoners van het kamp zeggen dat het stel een regeling heeft met een Bulgaars gezin dat tijdelijk in Griekenland verblijft en werkt. Het paar zou naar verluidt al voor Maria zorgen sinds zij een baby was. De vader komt het kind geregeld opzoeken. Maar intussen is hij al weer van de radar verdwenen.

De advocaat van het koppel, Kostas Katsavos, legde een andere verklaring af. Volgens hem gaat het om een niet-officiële adoptie. De biologische moeder zou Canadees zijn.

Mensenhandel

Ondanks de tegenstrijdige verklaringen, blijft de Roma-gemeenschap in Farsala het koppel verdedigen. 'Het koppel behandelde het meisje beter dan hun biologische kinderen', klinkt het. Maar de politie vermoedt dat het meisje het slachtoffer is geworden van een ontvoering of van mensenhandel.

De politie heeft de internationale politiedienst Interpol ingeschakeld in een poging om de identiteit van de kleuter te achterhalen. Het meisje wordt voorlopig opgevangen door een liefdadigheidsorganisatie De Lach van een Kind. De organisatie vermoedt dat het meisje werd ingezet om te bedelen.

'Geen Belgische link'

De zaak veroorzaakte heel wat ophef in Griekenland. Onder meer het televisieprogramma Licht aan het eind van de tunnel, waarin gezocht wordt naar vermiste personen besteedde veel aandacht aan Maria. Na de uitzending kregen de Griekse autoriteiten duizenden telefoontjes binnen van mensen met tips of ouders die zelf op zoek zijn naar hun dochter.

Ook in België zijn er enkele meldingen binnengelopen, zegt Erik Depover van Child Focus in Gazet van Antwerpen. 'We hebben enkele mensen aan de lijn gehad, maar op dit moment zijn er geen aanwijzingen die op een Belgische link kunnen wijzen.'

Onze partners