Ouders Madeleine McCann vlijmscherp voor Britse tabloids (video)

Na vier jaar juridisch afgedwongen stilzwijgen, getuigden de ouders van de spoorloze Madeleine McCann over hun strijd met de Britse schandaalpers: ‘The News of the World heeft me mentaal verkracht’

De ouders van de tijdens een familievakantie in Portugal in mei 2007 verdwenen Madeleine ‘Maddie’ McCann getuigden voor het eerst over de afgelopen vier jaar, waarin ze te maken kregen met de genadeloze Britse tabloids. Die stuurden over hen halve waarheden en hele leugens de wereld in en publiceerden zonder toestemming gevoelige informatie. Moeder Kate McCann: “The News of the World heeft me mentaal verkracht.”

De ouders van Madeleine McCann, Gerry en Kate McCann, zeiden dat ze de waarheid “wilden uitschreeuwen”, maar als ze details over het Portugese onderzoek uit de doeken deden, riskeerden ze gevangenisstraffen, zo schrijft The Telegraph. Tijdens een onderzoek naar mediaethiek konden ze voor het eerst hun verhaal kwijt. Dat onderzoek, het naar rechter Brian Leveson genaamde Leveson Inquiry, zou een jaar moeten duren en moet leiden tot aanbevelingen die strengere mediaregels moeten helpen formuleren.

De rechter begon de zaak met te benadrukken dat “woorden van begrip bij deze erbarmelijke omstandigheden compleet ontoereikend” zijn. Waarna de ouders in detail de “nog lang doorwerkende schade” die de familie door de media berokkend werd, en mevrouw McCann het gevoel gaf “compleet waardeloos” te zijn, uit de doeken deden.

Vijf dagboekpagina’s integraal gepubliceerd

Kate McCann sprak weinig, maar nam over toen The News of the World, de schandaalkrant van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch die opgedoekt werd na een afluisterschandaal, ter sprake kwam. Ze zei dat The News of the World haar “mentaal verkracht heeft” door stukken van haar dagboek af te drukken, meteen nadat Madeleine verdwenen was.

Mevrouw McCann was op zondag 14 september 2008 in de kerk toen ze een sms kreeg van een collega: “Las net je dagboek – hartverscheurend. Hopelijk alles goed met je.” Daarover zei ze: “Ik was totaal verrast en voelde me vreselijk paniekerig worden door de verwarring. Ik wist echt niet waar het over ging. Online zag ik dat er vijf handgeschreven pagina’s uit mijn dagboek integraal gepubliceerd waren, zonder mijn toestemming.”

Kate McCann: ‘Ik voelde me zo waardeloos’

Door “subtiele verschillen” in de tekst wist ze dat haar dagboek naar het Portugees vertaald was en dan opnieuw naar het Engels. Daardoor vermoed ze dat de Portugese politie de dagboekfragmenten gelekt heeft, ook al had de rechter bevolen dat alle gekopieerde exemplaren vernietigd moesten worden. “Ik voelde me compleet door het slijk gehaald. Die dagboeken zijn geschreven tijdens de meest wanhopige momenten van mijn leven. Het was de enige manier om met Madeleine te communiceren. Ik schreef erin dat ik in een put wou kruipen en er nooit meer uit wilde. Ik voelde me zo waardeloos omdat we zo behandeld werden.”

“Er was geen respect voor mij als rouwende moeder, noch voor mijn dochter Madeleine. Dat heeft me erg kwetsbaar en klein gemaakt. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Gerry McCann: ‘The News of the World verweet ons geen interview met hen te doen’

Voor de publicatie van de dagboeken, ging ze verder, had hun advocaat Clarence Mitchell nog telefoon gekregen van de toenmalige journalist bij The News of the World, Ian Edmondson. Die zei dat de krant een “ondersteunend artikel” zou brengen, waarin de Portugese politie kritiek zou krijgen. Edmondson, die eerder dit jaar gearresteerd werd in het onderzoek naar gehackte telefoons en ontslagen werd voor de krant opgedoekt werd in juni, “zei niets over het dagboek” in dat gesprek.

Een paar maanden eerder stemden de ouders in met een interview in Hello Magazine, op de eerste verjaardag van Madeleine’s ontvoering. Dat was niet naar de zin van Colin Myler, journalist van The News of the World. The Sunday, een krant die tot dezelfde groep als The News of the World hoorde, had een prijs uitgeloofd voor een tip over Madeleine. Myler ontstak in toorn en belde de ouders op. Gerry McCann: “Hij was woedend en verweet ons geen interview te doen met The News of the World. Hij vloerde ons verbaal en we stemden uiteindelijk in met een interview.”

Gerry McCann: ‘We werden door de media berecht en konden onszelf niet verdedigen’

Aanvankelijk waren de ouders van Madeleine blij dat foto’s van hun dochter in de pers verschenen. Ze dachten dat het kon helpen om haar terug te vinden. De zaak liep uit de hand toen er weinig informatie bleek vrij te komen, waarop de tabloids dan maar “onjuiste en soms zelfverzonnen verhalen” publiceerden.

Er verschenen toen krantenkoppen als ‘Politie verdenkt moeder van moord op Madeleine’. Dat was dan zogezegd gebaseerd op DNA-sporen uit de huurwagen van de McCanns. “Maar er is geen DNA gevonden,” repliceerde mevrouw McCann. Ze konden echter die onjuiste informatie niet bijsturen bij andere journalisten, want ze werden door strikte juridische regels gebonden en riskeerden twee jaar cel als ze die overtraden.

“We wilden uitschreeuwen dat het niet waar was, maar jouw stem tegen die van de machtige media: dat heeft geen zin.” Gerry McCann vulde aan: “We werden door de media berecht en konden onszelf niet verdedigen.”

Kate McCann: ‘Fotografen sloegen op onze ramen’

De terugreis naar huis was volgens Gerry McCann “een van de meest beangstigende ervaringen die een mens kan meemaken. Auto’s en moto’s reden naast en voor ons, mensen met camera’s hingen uit de ramen. Het was gevaarlijk.” Kate McCann vertelde dat het niet stopte eenmaal ze thuis waren.

Tot december 2007 kampeerden er fotograven voor hun huis, wachtend tot iemand buiten kwam. “Ze doken op van achter de haag, om een beeld te kunnen schieten waar ze dan ‘radeloos’ of ‘furieus’ konden bijzetten. Of wat ze ook in hun koppen wilden. Ze sloegen op de ramen, soms met hun lenzen. Amelie (hun dochter, red) zei: ‘Mama, ik ben bang.'”

Verzonnen verhalen

In januari 2008 nam het koppel gerechtelijke stappen tegen Express Newspapers, die hen valselijk beschuldigde Madeleine verkocht te hebben, omdat ze platzak waren. Ze zouden hun dochter vermoord hebben en haar lichaam in een diepvriezer bewaard hebben. Dat die Expressgroep de ouders daarna een interview aanbood, noemde Gerry McCann “adembenemend”.

In maart 2008 gaf Express Newspapers toe “compleet onjuiste” verhalen gepubliceerd te hebben. Ze betaalden daarop 550.000 pond aan het fonds opgezet om Madeleine te vinden. Ook The News of the World excuseerde zich en doneerde geld aan het fonds.

JK Rowling

Ook al verbeterde de houding van de media, toch werden nog steeds heel wat weekends vergald omdat ze juridische acties moesten ondernemen tegen onjuistheden, zei Gerry McCann. Ergens dook bijvoorbeeld op dat ze een IVF-behandeling volgden om een “nieuwe baby te krijgen om Madeleine te vervangen.”

Dat de Daily Mail in juli van dit jaar nog een foto afdrukte van een meisje in India, die op Madeleine leek, maakte Gerry McCann ook kwaad: “We hadden de foto gezien en gezegd dat het Madeleine niet was. En toch publiceerden ze het.”

Op het proces komt ook nog JK Rowling, de schrijfster van de Harry Potterboeken, aan het woord. Zij heeft ook aanvaringen gehad met de tabloids. (SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content