Oud-premier Keita op kop verkiezingen Mali

29/07/13 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

De vroegere premier Ibrahim Boubacar Keïta lijkt de presidentsverkiezingen in Mali te hebben gewonnen.

Oud-premier Keita op kop verkiezingen Mali

© Reuters

Bij de presidentsverkiezing in het West-Afrikaanse crisisland Mali lijkt de voormalige premier Ibrahim Boubacar Keita op een verrassend duidelijke zege af te stevenen. Dat berichten verschillende Malinese radio- en televisiezenders onder aanhaling van journalisten, die de telling in verschillende gebieden volgden.

Zo is het goed mogelijk dat de 68-jarige politieke veteraan al in de eerste stemronde de horde van 50 procent heeft genomen. Het ministerie van Territoriaal Bestuur moet het officiële resultaat ten laatste tegen vrijdag voorleggen.

Opkomst rond vijftig procent

De opkomst tijdens de eerste ronde van de verkiezingen lag "rond de vijftig procent". Dat is bevestigd door Louis Michel (MR), die aan het hoofd staat van de Europese waarnemersmissie in het West-Afrikaanse land. Ook liet de gewezen Belgische minister nogmaals verstaan dat de verkiezingen "in uitstekende omstandigheden" zijn verlopen.

"Er was een bijzonder grote mobilisatie van de bevolking, ongeveer 50 procent, volgens de eerste schattingen die aan ons zijn gemeld", verklaarde Michel tijdens een persconferentie in Bamako. Hij wees erop dat de opkomst bij de vorige presidentsverkiezingen nooit hoger lag dan 38 procent.

"Er was een reële geestdrift bij de bevolking, die zich bewust is van wat er op het spel staat en die het belang van haar stem beseft", vervolgde hij.

'Geslaagde eerste etappe op weg naar democratische terugkeer'

Michel verklaarde ook dat de stembusgang "vreedzaam" verliep. De verkiezingen vonden plaats in "uitstekende omstandigheden" en werden gekenmerkt door een "behoorlijk opmerkelijke transparantie". Er deden zich volgens hem ook geen incidenten voor "die de geloofwaardigheid en de legitimiteit van het resultaat zouden kunnen verzwakken".

De vroegere Belgische minister van Buitenlandse Zaken en de gewezen eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking sprak dan ook van een "geslaagde eerste etappe op weg naar een democratische terugkeer" in Mali. "Hoed af voor wat de Malinezen gerealiseerd hebben."

Het gaat om de eerste verkiezingen in Mali na de oorlog tegen militante islamisten, die het noorden van het land wilden afscheuren. (Belga/AVE)

Onze partners