Oud-hoofdredacteur News of the World gearresteerd

08/07/11 om 12:50 - Bijgewerkt om 12:50

Scotland Yard heeft Andy Coulson gearresteerd, oud-hoofdredacteur van News of the World en voormalig communicatiedirecteur van premier David Cameron.

Oud-hoofdredacteur News of the World gearresteerd

© Reuters

Andy Coulson is gearresteerd op verdenking van illegale afluisterpraktijken en corruptie. Hij was hoofdredacteur van News of the World van 2003 tot 2007. In die periode luisterden journalisten van News of the World telefoons af van beroemdheden en van slachtoffers. Begin dit jaar moest hij omwille van dit schandaal al opstappen als woordvoerder van Cameron.

Krant opgedoekt
Coulson ging zichzelf vanochtend aangeven bij Scotland Yard. De afgelopen dagen deinde het afluisterschandaal zo ver uit dat de krant gewoon opgedoekt wordt. Dit weekend verschijnt de laatste editie van News of the World, zonder advertenties (adverteerders trokken zich massaal terug). De opbrengst gaat naar een goed doel. Honderden journalisten verliezen hun job, maar de meeste van hen kunnen opnieuw aan de slag bij een andere krant binnen hetzelfde concern.

Hervorming perstoezicht

Het afluisterschandaal bij de Britse boulevardkrant zal drastische gevolgen hebben voor de volledige Britse pers. Premier David Cameron wil het perstoezicht in zijn land volledig laten hertimmeren. Het afluisterschandaal draait zeker niet slechts om één krant en één journalist, aldus Cameron. "We zijn allemaal betrokken partij - de pers, de politici, de partijvoorzitters, ikzelf inbegrepen. De partijvoorzitters waren er zo op belust in de gunst van de kranten te staan dat ze welbewust de ogen sloten voor hoe het bij sommige kranten toeging."

Persvrijheid
Cameron wil zo snel mogelijk een onafhankelijke commissie op de been brengen die voorstellen moet uitwerken hoe het Britse perslandschap in de toekomst moet gereguleerd worden. Geen makkelijke taak, want tegelijk mag de persvrijheid niet ingeperkt worden. "Persvrijheid betekent echter niet dat ze boven de wet staat", stelde de eerste minister. Het schandaal heeft aangetoond dat de Press Complaints Commission (PCC) niet gewerkt heeft zoals het moet. Er is nood aan een nieuwe perswaakhond, aldus Cameron. Er komt ook een onafhankelijke onderzoekscommissie, met een rechter aan het hoofd, naar de illegale afluisterpraktijken binnen News of the World. Die commissie zal tot op het bot gaan, beloofde Cameron.

De Britse premier gaf nog toe dat de beslissing om Andy Coulson, de ex-hoofdredacteur van News of the World, als zijn communicatiedirecteur aan te stellen, een fout was geweest. Cameron neemt daarvoor de volledige verantwoordelijkheid. (Belga/EE)

Onze partners