Oud FBI-directeur aangesteld als speciaal aanklager om Russische inmenging te onderzoeken

18/05/17 om 00:21 - Bijgewerkt om 07:31

De onderminister voor Justitie heeft een speciale aanklager, oud FBI-directeur Robert Mueller, aangesteld om de Russische inmenging te onderzoeken.

Oud FBI-directeur aangesteld als speciaal aanklager om Russische inmenging te onderzoeken

Rod Rosenstein © REUTERS

"Mijn beslissing betekent niet dat ik denk dat er misdaden werden gepleegd of dat een vervolging nodig is", aldus Rosenstein in het persbericht. Wel schrijft hij dat hij ervan overtuigd is dat "het algemeen belang, vanwege de unieke omstandigheden, vereist dat ik dit onderzoek onder de autoriteit van een persoon plaats die een graad van onafhankelijkheid bezit tegenover de normale commandoketen."

Donald Trump reageerde op het nieuws met de volgende verklaring: 'Een grondig onderzoek zal laten zien wat ik steeds gezegd heb, er was geen samenwerking tussen mijn campagne en enige buitenlandse mogendheid. Ik kijk uit naar een spoedige afwikkeling van deze zaak.'

Robert Mueller was van 2001 tot 2013 directeur van de FBI en is alom gerespecteerd. Op CNN werd hij de 'meeste gerespecteerde persoon binnen de politieorganisatie' genoemd. Hij neemt voor de nieuwe functie ontslag van het advocatenkantoor waar hij werkt, meldt de Washington Post, om een eventueel belangenconflict te vermijden.

Mueller werd aangesteld door Rod Rosenstein, de onderminister voor Justitie, die het onderzoek naar Russische inmenging overziet sinds Justitieminister Jeff Sessions daar afstand van moest doen, omdat hij onder ede gelogen had over zijn contact met de Russische ambassadeur Kislyak.

Volgens CNN meldde Rosenstein pas aan Trump en zijn adviseurs dat hij Mueller had aangesteld, nadat hij het decreet daartoe had ondertekend. Rosenstein bracht ook zijn directe leidinggevende Sessions pas na de ondertekening op de hoogte.

In het bevel dat Rosenstein woensdag tekende, geeft hij Mueller de macht 'alle links en/of coordinatie tussen de Russische overheid en individuen die bij de Trump-campagne hoorde' te onderzoeken. Daarbij mag hij alle documenten die hij nodig acht opvragen en mag hij iedereen, inclusief de president, voor een hoorzitting oproepen, die dan verplicht zijn te getuigen. Ook krijgt Mueller de mogelijkheid naar aanleiding van zijn onderzoek mensen federaal te vervolgen.

De resultaten van het onderzoek van Mueller worden niet op korte termijn verwacht. Het onderzoek zou zo maar jaren kunnen duren.

'Team van Trump wist over onderzoek naar Flynn voordat die werd aangesteld'

Michael Flynn, de voormalige adviseur nationale veiligheid van de Amerikaanse president Donald Trump, zou aan Trumps transitieteam gemeld hebben dat hij het onderwerp was van een federaal onderzoek omdat hij in het geheim als lobbyist had gewerkt voor Turkije. Hij deed dat nog vooraleer de president de eed aflegde in januari, aldus de krant New York Times op gezag van twee bronnen vertrouwd met het onderzoek.

Volgens New York Times bracht Flynns advocaat het team van Trump op de hoogte van het onderzoek op 4 januari. Dat betekent dat de president Flynn heeft aangenomen terwijl hij wist dat hij als lobbyist werkte. Nochtans komt de veiligheidsadviseur in contact met zeer gevoelige, geheime informatie. Flynn nam uiteindelijk minder dan een maand na zijn aanstelling als adviseur ontslag omdat hij foute informatie had gegeven aan vicepresident Mike Pence over zijn contacten met de Russische ambassadeur.

Het ontslag volgde echter pas enige tijd nadat waarnemend minister van Justitie Sally Yates het Witte Huis waarschuwde dat Flynn vatbaar was voor chantage door de Russen, verklaarde Yates eerder deze maand aan de Senaat. Dinsdag raakte nog bekend dat president Trump aan de ontslagen FBI-baas James Comey gevraagd heeft om het onderzoek naar Flynn stop te zetten. Die onthulling was een van de redenen waarom woensdag een speciale aanklager werd aangesteld voor het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en de banden tussen het team van Trump en Moskou.

Lees meer over:

Onze partners