Ouattara lanceert finale aanval op Gbagbo

06/04/11 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

De aanval volgt na het mislukken van de gesprekken over een vertrek van Gbagbo.

Ouattara lanceert finale aanval op Gbagbo

© Belga/AFP

De troepen van de internationaal gesteunde president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, lanceren een nieuwe aanval op de residentie van aftredend president Laurent Gbagbo. De aanval volgt na het mislukken van de gesprekken over een vertrek van Gbagbo.

Dat meldt AFP onder aanhaling van een Franse overheidsbron. "Ouattara is van mening dat de gesprekken te lang duren en dat Gbagbo enkel tijd probeert te winnen. Hij wil militair ingrijpen om het probleem op te lossen, met name door Gbagbo levend gevangen te nemen", luidt het.

Volgens de BBC werd er woensdag geweervuur gehoord nabij de residentie van Gbagbo in Abidjan. Franse soldaten van operatie Licorne hebben niet deelgenomen aan de aanval.

Weerspannig

Ondanks verschillende berichten dinsdagavond over zijn overgave, houdt de aftredende Gbagbo vol dat hij wettig verkozen is. Hij verwerpt ook de eis van Parijs om de zege van zijn rivaal te erkennen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei woensdag op radiozender France Info dat alleen nog over de voorwaarden van het vertrek van Gbagbo moest worden gesproken. "We hebben aan de VN gevraagd om hem zijn fysieke integriteit, en die van zijn familie, te garanderen en om de omstandigheden van zijn vertrek te organiseren", zo luidde.

Juppé zei te hopen dat Gbagbo onder de druk zal bezwijken, de realiteit zal aanvaarden en vervolgens vertrekken. "Deze koppigheid is absurd, Gbagbo heeft geen vooruitzichten meer en iedereen heeft hem laten vallen".

Offensief

Gbagbo verloor in november vorig jaar de door de VN goedgekeurde presidentsverkiezingen, maar weigert op te stappen. De troepen van zijn rivaal Ouattara, die steun van de internationale gemeenschap geniet, begonnen vorige week aan een beslissend offensief tegen het kamp-Gbagbo.

Dinsdag vielen de troepen van Ouattara de residentie van Gbagbo in Abidjan aan. Die heeft zich met zijn familie en een aantal vertrouwelingen teruggetrokken in een bunker onder de residentie. De voorbije nacht was relatief rustig in Abidjan. (Belga/KVDA)

Onze partners