Oslo krijgt 100 extra agenten

27/07/11 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

De politie van Oslo krijgt 2,6 miljoen euro om honderd extra manschappen aan te werven.

Oslo krijgt 100 extra agenten

© Reuters

Dat heeft de grootste Noorse politievakbond woensdag aangekondigd.

Volgens de vakbond zijn er voldoende werkloze afgestudeerden van de politieschool om de banen in te vullen. 'De extra middelen zijn absoluut noodzakelijk', aldus Gry Jorunn Holmen, woordvoerder van de vakbond Politiets Fellesforbund. 'De werkdruk is zeer hoog.'

Verschillende agenten zijn de voorbije dagen teruggeroepen uit vakantie om de stad te beveiligen. De nieuwe rekruten zouden binnen de drie maanden worden aangeworven.

Kritiek op politie

De politie van Oslo kreeg sinds vrijdag veel kritiek te verwerken over de manier waarop de noodsituatie op het eiland Utoya werd aangepakt. Breivik kon anderhalf uur zijn gang gaan voor er werd ingegrepen. De leider van het interventieteam dat Breivik arresteerde, Haavard Gaasbakk, zegt echter trots te zijn op het werk van zijn manschappen.

'De operatie kende een tegenslag toen de politieboot waarmee het team naar Utoya moest varen, defect raakte. Er moesten twee civiele boten ingeschakeld worden', zegt Gaasbakk. Volgens hem liep het interventieteam daardoor ongeveer 10 minuten vertraging op. Zodra het team op het eiland aankwam, gaf Breivik zich snel en vrijwillig over. 'We riepen 'gewapende politie' om zo de aandacht op ons te vestigen, en niet op de jongeren. De verdachte gaf zich snel over met zijn handen boven het hoofd', aldus Gaasbakk.

In de schietpartij verloren 68 mensen het leven. De bomexplosie in de regeringswijk van de hoofdstad Oslo kostte het leven aan nog eens acht mensen. (Belga/SD)

Onze partners